Партията “ на Виктор Орбан напуска фракцията на Европейската народна

...
Партията “ на Виктор Орбан напуска фракцията на Европейската народна
Коментари Харесай

Партията на Орбан напусна ЕНП преди да бъде изключена

Партията „ “ на Виктор Орбан напуща фракцията на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент, заяви унгарският министър председател в сряда (3 март), след години на различия с консервативната група, която се готвеше да гласоподава за нейното изключване, написа Euractiv.
Въпреки това статутът й в партията ЕНП, който е спрян от пролетта на 2019 година, остава неразбираем и източници от ЕНП обявиха пред портала, че „ Фидес “ към момента не е уведомил секретариата на партията за желанието си да напусне.
„ С актуалното ви осведомявам, че членовете на Екологичен потенциал от Фидес подават оставка за участието си в групата на ЕНП “, написа Орбан до водача на групата на ЕНП Манфред Вебер, откакто преобладаващото болшинство от евродепутатите на партията одобри нови правила, проправящи пътя за изключването на партията на Орбан.
Измененията на процедурния устав бяха признати с голямо болшинство в сряда сутринта, като някои френски, италиански, словенски, маджарски и хърватски членове гласоподаваха срещу, съгласно източници от ЕНП.
“ беше отстранена от ЕНП от пролетта на 2019 година, само че до момента техните законодатели продължиха да се употребяват с правата и привилегиите като членове на фракцията на ЕНП в Европейския парламент, представлявайки позициите на политическото семейство и привеждайки в сходство своите гласове.
Според Орбан „ промените в разпоредбите на групата на ЕНП явно са неприятелски ход против Фидес и нашите гласоподаватели “.
 ЕНП евентуално ще изключи партия ФИДЕС на Виктор Орбан ЕНП евентуално ще изключи партия ФИДЕС на Виктор Орбан
Европейската национална партия разгласи, че унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан е изправена пред процедура по изключване. Гласу...
„ Нашите евродепутати ще продължат да приказват от името на тези, които съставляват - нашите гласоподаватели, и да пазят най-хубавия интерес на унгарския народ “, добави той.
Ако „ Фидес “ остане в ЕНП, това би довело до невиждана обстановка, при която национална партия, която е член на ЕНП, няма да бъде част от групата на политическото семейство в Европейския парламент.
Според източници от фракцията, унгарската ръководеща партия може да се причисли към Европейската група на консерваторите и реформистите (ECR), евроскептична партия с 61 евродепутати в Европейския парламент, като въпреки всичко остане в границите на Европейската национална партия, съобщи организация Фокус.
Освен в случай че не решат сами да изоставен, процедурите може да са много комплицирани, защото изискват присъствено партийно съвещание и публично гласоподаване за бъдещето на „ Фидес “ в партията ЕНП, което може да е мъчно по време на пандемията.
Засега не е ясно към коя група ще се причислят 12-те евродепутати от „ Фидес “, само че това може да промени салдото на политическите сили в Народното събрание. Те също може да останат в самостоятелните фракции, до момента в който желаят.
 ЕНП ще реши през януари ориста на ФИДЕС ЕНП ще реши през януари ориста на ФИДЕС
Европейската национална партия (ЕНП) ще реши в края на януари дали да остави в редовете си ФИДЕС, партията на унгарския министър председател Виктор Орб...
Слуховете в Брюксел допускат, че Орбан се е насочил към ECR.
В писмо, забелязано от EURACTIV, което Орбан изпрати предходната седмица до иалианската националистическа партия „ Италиански братя “, член на ECR, водачът на партията „ Фидес “ желае съдействие сред двете партии.
Този ход беше подхванат като още една индикация, че той може да се надява да се причисли към ECR, изключително като се има поради, че тя е дом на близкия политически съдружник на Орбан, полската ръководеща партия Право и правдивост (ПиС).
Писмото е адресирано до Джорджия Мелони, водач на „ Италиански братя “ и президент на ECR. „ Нуждаем се от надеждни бойни приятели, които имат обща визия за света и дават сходни отговори на провокациите на нашето време “, написа Орбан.
„ Надявам се, че съдействието сред „ Фидес “ - Унгарски цивилен алианс и „ Италиански братя “ ще продължи и в бъдеще и че ще можем да поддържаме нашите другарски връзки, учредени на политиката на здравия разсъдък, на християнските и консервативни полезности “, заключи Орбан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР