Партията на шоумена Бепе Грило през 2018 г. получи 32%

...
Партията на шоумена Бепе Грило през 2018 г. получи 32%
Коментари Харесай

Изборен анализ: Как в Италия си дадоха сметка, че честните, но некомпетентни хора носят повече вреда

Партията на шоумена Бепе Грило през 2018 година получи 32% на в Италия. Днес социолози им дават 17%. Някои към този момент съпоставят обстановката у нас и в италианската страна, съгласно. Колкото и някои да търсят прилики сред българската обстановка в този момент и италианската през 2018 година, когато посредством придвижването “5 звезди ” завоюва вотът на митинга, общите неща с Италия са единствено две. Първото е, че набраха скорост придвижвания с създатели шоумени - Бепе Грило и Слави Трифонов, които събираха електорат по сцените. Второто е, че и в италианския случай преди, и в българския в този момент е невероятно една партия да сформира държавно управление, в случай че не притегли за сътрудник противостояща по правила и идеология друга партия .
За всичко останало разликите сред Италия и България са големи. Първата от тях е, че болшинството италианци през 2018 година избраха радикална смяна на системата, гласувайки за придвижването на митинга. Тогава “5 звезди ” на Бепе Грило стана най-гласуваната партия в Италия, спечелвайки над 32% от гласовете. И всичко това, в случай че в никакъв случай преди този момент нейните представители не се явяваха нито по малкия екран, нито в политически диспути – такава беше предизборната тактичност на придвижването.
 Колко гласове изгубиха партиите по отношение на предходните парламентарни избори? Колко гласове изгубиха партиите по отношение на предходните парламентарни избори?
ЦИК оповести окончателните резултати от парламентарните избори при 100% обработени протоколи. И към този момент може да се прави релативно прецизен...
Защо обаче италианците избраха честните и неопитни в политиката хора на Бепе Грило? Защото предложиха катурване на системата с главата надолу посредством нов морал в политиката, давайки и персонален образец. На италианците се хареса доста тогава обещанието, че всеки народен представител от “5 звезди ” ще получава единствено 3000 евро от месечното депутатско заплащане от 10 000 евро, а всичко останало ще внася във фонд за подкрепяне на микробизнеса. На фона на италианския опит резултатите от българските избори демонстрират не толкоз, че придвижванията на митинга са набрали скорост, а че те не съумяха да победят на изборите.
Партията победител ГЕРБ у нас от едни медии беше избрана като консервативна, от други - като демократична, от трети – като популистка. “Има подобен народ ” пък се дефинира изрично като популистка. Българска социалистическа партия върви съвсем постоянно с определението хомофобска (заради опълчването ѝ на Истанбулската конвенция), проучва изданието. Всички италиански медии приказват за партиите на митинга, за протестния избор, за хилядите българи, протестирали месеци по площадите . И не могат да схванат за какво тогава в “най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз (ЕС) ” отново е спечелила ръководещата до момента партия с ръководещия я от 2009 година водач.
Когато на 04.03.18 година завоюва изборите за парламент, “5 звезди ” беше най-харесваната партия в Италия с над 32 на 100, а дясноцентристката коалиция – с над 37% от гласовете. Стигна се обаче до същата патова обстановка, която съществува сега и в България. Никоя партия или коалиция не бе в положение да сформира държавно управление сама. Изходът е коалиция от противостоящи си в политическите стратегии придвижвания. След седмици на блуждаене, срещи и математически калкулации се стигна до това, което никой не можеше да си показа - популистите от “5 звезди ”, подкрепяни от бедния Юг и с определено  леви платформи, се споразумяха за държавно управление с националистите от дясната Лига на Матео  Салвини , поддържана от богатите индустриалци на Севера.
Те обаче взеха решение да създадат това не формирайки съдружно държавно управление, както се прави нормално, а подписвайки контракт с клаузи. Той наподобяваше нещо като съглашение сред двама сътрудници в брак по сметка, в който всеки влиза с ясни отговорности и облаги. За да стигнат до него, хората от Лигата и придвижването седнаха на масата за договаряния, на която всеки изложи съответните точки от стратегиите си, които желае да бъдат изпълнени. С помощта на самостоятелен екип от юристи договорът беше направен.
 От предварителни парламентарни избори е застрашена Япония От предварителни парламентарни избори е застрашена Япония
Японският министър председател Йошихиде Суга съобщи, че има късмет за осъществяване предварителни парламентарни избори, преди актуалният му мандат като ръков...
Условието беше никой от водачите им да не бъде отпред като министър председател, а да бъде определено компромисно име. Така Луиджи ди Майо и Матео Салвини направиха крачка обратно и след няколко оферти утвърдиха компромисно Джузепе Конте. За това и първата му роля на министър председател беше като на кукла на конци. Събирането на вино и олио в една бутилка, каквото беше събирането на Лигата и “5 звезди ”, си беше абсурд. Но водачите им в последна сметка демонстрираха мъдрост и примирителност, с цел да могат да осъществят най-малко част от стратегиите си . В противоположен случай отиването на нови избори по същия избирателен закон щеше да докара до същата патова обстановка, в която отново никой да не разполага с болшинство, тъй че всичко можеше да продължи до безконечност.
На 01.06.18 година, или съвсем три месеца след изборите, държавното управление на Лигата - “5 звезди ” се закле. Бракът по сметка се разтрогна 461 дни по-късно, откакто единият от сътрудниците – Матео Салвини, реши, че може да я кара и независимо поради непрестанно качващия му се тогава рейтинг. Сметките му обаче не излязоха и Лигата беше изхвърлена от борда и от властта. В последна сметка, формулата за държавно управление посредством контракт проработи 461 дни. Второто държавно управление на Конте, в което на мястото на Лигата влязоха изгубилата изборите Демократическа партия и дребната партия “Свободни и равни ”, имаше 527 дни живот.
След държавната рецесия президентът Матарела даде мандат за министър председател на персона отвън политиката - банкера Марио Драги. Всички партии от Народното събрание като се изключи дясната “Италиански братя ” го поддържаха. Движението на митинга “5 звезди ”, коетo пристигна на власт с 32% от вота, през днешния ден се “радва ” на малко над 17 на 100 от гласовете съгласно последните социологически изследвания. Много от италианците си дадоха сметка, че честните, само че некомпетентни хора от време на време може да носят повече щета, в сравнение с изгода , показва медията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР