Партията Лига на италианския вицепремиер Матео Салвини е на мнение,

...
Партията Лига на италианския вицепремиер Матео Салвини е на мнение,
Коментари Харесай

Италианският план за Монополи пари съживи страховете за излизане на страната от еврозоната

Партията " Лига " на италианския вицепремиер Матео Салвини е на мнение, че част от големия държавен дълг на Италия може да бъде затрупан посредством мини държавни облигации, които биха могли евентуално да се трансфорат в паралелна валута. Не са ли те обаче просто един завоалиран метод за изваждане на Италия от еврозоната?, разяснява ДПА.

Италианската ръководеща крайнодясна партия " Лига4 има ексцентрична концепция за покриване на част от големия дълг на страната - проект, който плаши вложителите, защото може да се преглежда като разкриване на пътя за излизане на страната от еврозоната.
Идеята е да бъдат издадени книжни държавни облигации, в дребни деноминации от 10, 50 или 100 евро, без рента или падеж, и да бъдат дадени на частни компании, на които италианската страна дължи пари.

Така нареченият проект мини-БОТ ( " mini-BOT " ) е концепция на представителя по икономическите въпроси на " Лигата " Клаудио Борги. Според него те са сполучлив метод за покриване на отговорности към вложители без да се усилва в допълнение големия италиански държавен дълг. Идеята му обаче е мощно оспорвана от икономисти и ръководители на компании.

Да си мислиш, че можеш да решиш казуса с държавния дълг посредством " мини-БОТ " е все едно да се опитваш да го решиш с парите от играта " Монополи ", сподели ръководителят на младежката организация на конфедерация на италианската индустрия Confindustria Алесио Роси.
Ако вложителите се притесняват, че същинската цел е излизане от еврозоната, те имат известно съображение. Самият Борги е казвал в предишното, че скъпите бумаги " мини-БОТ " могат да заменят еврото като разплащателно средство, в случай че Италия реши да напусне еврозоната - нещо, за което той от дълго време пледира, само че което, твърди в този момент той, не е в дневния ред на държавното управление.

Ако планирах едностранно излизане от еврозоната, бих работил много по-различно, сподели в изявление за в. " Стампа " Борги, който също по този начин е ръководител на бюджетната комисия в долната камара на италианския парламент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР