Партиите си дават сметка, че ако има нови избори, това

...
Партиите си дават сметка, че ако има нови избори, това
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Позицията спрямо Украйна трябва да е отправна точка за редовно правителство

Партиите си дават сметка, че в случай че има нови избори, това няма да докара до нищо. Напротив, при едни нови избори има заплаха да станем очевидци на още по-голяма поляризация на политическия спор, по този начин и в обществото. Отправната точка за сформиране на постоянно държавно управление би трябвало да бъде позицията ни по отношение на Украйна и това, че ние няма по какъв начин да пазиме съответно националния си интерес отвън рамките на Европейски Съюз и НАТО. Това сподели за „ Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ доцент Искрен Иванов – политолог, интернационален анализатор, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове.

Според него решението на новите депутати Елеонора Митрофанова и посланикът на Беларус да не участват на откриването на 48-ото Народно събрание не е неповторим казус, който се случва единствено в България.

„ Подобни наказания към съветските и беларуските посланици има и в други страни в границите на Европейски Съюз. Ние не сме неповторими в това отношение “, разясни той.

Според доцент Иванов това е един опит на политическите сили вътре в страната да се солидаризират и да се откри вътрешнополитически консенсус във връзка с нашия народен интерес в границите на евроатлантическото пространство.

" За мен това е опит на политиците да наподобяват добре в очите на Европейски Съюз и на нашите съдружници от НАТО “, сподели още политологът.

Като забавно той дефинира предлагането на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде изслушан на откриването на новото Народно заседание.

" И преди имаше такова предложение. Сега възможностите това да се случи са много по-големи поради обстоятелството, че нито съветският, нито беларуският дипломат ще участват “, посочи доцент Искрен Иванов.

" България реагира стремително на обвиняванията за " българска диря “ при гърмежа на Кримския мост. Не бих приел моята страна да бъде упреквана в тероризъм, в българска диря в някакво взривяване на камион. Не бих приел моята страна да бъде упреквана в сходен терористичен атентат. Не бих приел да се поставя знак за тъждество сред България и държава-терорист. Неадекватно е да се приказва за българска диря. По този метод Русия директно да се конфронтира с НАТО. Замесването на България в " Кримския въпрос “ е подобаващ опит НАТО да бъде направена страна в спора “, разяснява той " българската нишка “ в случая на Кримския мост.

Доц. Искрен Иванов очерта три сюжета за развиване на войната в Украйна – напрежението да деескалира, да станем очевидци на нуклеарна ескалация или Путин да бъде свален.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР