Парниковите газове, изхвърляни в атмосферата чрез изгаряне на изкопаеми горива,

...
Парниковите газове, изхвърляни в атмосферата чрез изгаряне на изкопаеми горива,
Коментари Харесай

Учени: Земята може да се загрее по-бързо

Парниковите газове, изхвърляни в атмосферата посредством изгаряне на изкопаеми горива, затоплят земната повърхнина по-бързо, в сравнение с се знаеше по-рано, демонстрират нови климатични модели, предопределени да заменят тези, употребявани при актуалните прогнози на Организация на обединените нации.

До 2100 година междинните температури могат да се покачат с 6,5 до 7,0 градуса по Целзий спрямо доиндустриалните равнища, в случай че въглеродните излъчвания продължат да не понижават, демонстрираха обособени модели от два водещи проучвателен центъра във Франция.
Това е с два градуса по-високо от еквивалентния сюжет в индикатора за 5-ти отчет на Междуправителствения панел за изменение на климата (IPCC) за 2014 година
Новите калкулации също по този начин допускат, че задачите на Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне са “доста под ” два градуса, а в случай че е допустимо и 1,5 градуса по Целзий, ще бъдат по-трудни за реализиране, споделиха учените.
„ С нашите два модела виждаме, че сюжетът, прочут като SSP1 2.6 – който нормално ни разрешава да останем под нарастване на температурата с 2 градуса – няма да ни докара напълно до това “, сподели пред Франс прес Оливие Буше, началник на Център за моделиране на климата при Института Пиер Симон Лаплас в Париж.
При стопляне към този момент с едвам един градус по Целзий, светът към този момент се оправя с от ден на ден и повече смъртоносни топлинни талази, суши, наводнения и тропически циклони, направени по-разрушителни от издигащите се морета.
Ново потомство от модели на климата, известни групово CMIP6 – в това число двата, станали известни във вторник – ще бъдат в основата на идващия главен отчет на IPCC през 2021 година
CMIP6 ясно включва най-новите усъвършенствания в моделирането, съобщи пред Франс прес Джоери Рогел, доцент в Имперския лицей Лондон и водещ създател на IPCC.
Те включват увеличена суперизчислителна мощ и по-ясно показване на метеорологичните системи, естествените и основаните от индивида частици и по какъв начин облаците се развиват в затоплящ свят.
“Вече имаме по-добри модели ”, сподели Буше. “Те имат по-добра разграничителна дарба и показват по-точно трендовете в климата. ”
Основна констатация на новите модели е, че нарасналите равнища на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата ще затоплят земната повърхнина по-лесно, в сравнение с допускаха по-ранни калкулации.
Ако бъде доказана, тази по-висока „ равновесна сензитивност към климата “ или ECS значи, че общото количество излъчвания евентуално ще се свие.
Френските модели са измежду първите, които бяха пуснати на пазара, само че други, създадени без значение, стигнаха до същото обезпокоително умозаключение, удостовери Буше.
“Най-уважаваните – от Съединени американски щати и английската метеорологична работа – също демонстрират по-висок ECS ” от предходното потомство модели, сподели той.
„ По-високата ECS значи по-голяма възможност за постигане на по-високи равнища на световно стопляне, даже и при понижаване на излъчванията “, написаха Буше и двама английски учени – Стивън Белчър и Роуън Сътън – в блог по-рано тази година.
„ По-високото стопляне би разрешило по-малко време за адаптиране и би означавало по-голяма възможност от прекосяване на климатичните „ повратни точки “, като топене на постоянно замръзнали земни пластове, което в допълнение ще форсира стоплянето. “
От една трета до 99 % от постоянно замръзналите пластове може да се разтопят до 2100 година, в случай че въглеродното замърсяване не бъде понижено, сочи план за отчет на IPCC за океаните и замръзналите зони на Земята. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР