Парламентът започна маратона по второто четене на законопроекта за противодействие

...
Парламентът започна маратона по второто четене на законопроекта за противодействие
Коментари Харесай

Спорове между БСП и ГЕРБ при второто четене на антикорупционния закон

Парламентът стартира маратона по второто четене на законопроекта за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Според първите дефинитивно признати текстове се основава нов антикорупционен орган, който ще следи за корупция и нелегално добито имущество на 50 позиции висши държавни управнически постове - от президента, народните представители и държавното управление до шефа и управителния съвет на Спортния тотализатор.

Както се очакваше конфликтът сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ стартира с приемането още на първите членове на законопроекта. Опозицията от ляво атакуваше без да дочака отговор всяка точка от текста. Управляващите постановиха своята позиция - управлението на новата антикорупционна комисия да се избира от Народното събрание. Мнението на левицата беше то да се показва от президента, като равно далечен от всички управляващи.
Тома Биков - народен представител от ГЕРБ: Защо Народното събрание? Защото Народното събрание може да оказва надзор. Щото в Народното събрание има и съпротива. И опозицията може да управлява, също както ръководещите сходни органи чисто законодателно. Кой в президентството ще управлява един подобен орган?
Според опозицията властта произтича от Народно събрание и не може да се чака тя да управлява сама себе си.
Крум Зарков - зам.-председател на ПГ на Българска социалистическа партия за България: Ако следваме тази логичност, ми дайте Народното събрание да избира и съдиите, дайте Народното събрание да избира всичко. Корнелия Нинова - предс. на ПГ на Българска социалистическа партия за България: Тази активност законотворческа през днешния ден е цялостна реплика на битка с корупцията. Това не е закон за противопоставяне на корупцията, а е закон за отбрана на корупцията.
Все отново Народно събрание записа, че новият антикорупционен орган е самостоятелен. Мандатът му ще бъде 6 години, само че при тежко закононарушение и несъблюдение на отговорностите Народното събрание може да освободи ръководителя на комисията по искане единствено на една пета от депутатите. Според Българска социалистическа партия тази опция ще връзва ръцете на ръководителя. Народно събрание продължава на следващия ден с приемането на останалите членове от законопроекта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР