Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд,

...
Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд,
Коментари Харесай

Парламентът закри окончателно спецправосъдието

Парламентът закри дефинитивно Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура.

След освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор и следовател или остават на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, в който са заемали длъжността административен началник, надлежно заместител на административен началник.

Народното заседание реши съдиите, прокурорите и следователите от профилираното правораздаване да се преназначават при изискванията и по реда на член 194, алинея 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на авансово осъществяване.

В 14-дневен период от обнародването на промените магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), в което да заявят своето предпочитание да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди назначението си в профилираните съд или прокуратура.

В 30-дневен период от приключването на предходния период съдийската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран углавен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен профилиран углавен съд. При преназначаването ще се регистрира и степента на натовареност на съответния съд или поделение.

Също в 30-дневен период прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, надлежно от закритата Апелативна профилирана прокуратура, одобриха депутатите.

Парламентът анулира кариерните бонуси на членовете на Висш съдебен съвет

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.

Гласуването бе предхождано от дълги разногласия сред ръководещи и съпротива.

От ГЕРБ-СДС запитаха по какъв начин се съчетава квотният принцип с натовареност на съда. Дани Каназирева разяснява, че с тези квоти ръководещите влизат в директно нарушаване на Конституцията и това ще стане ясно доста скоро. По думите й, от дълго време е отминало времето за наложително разселване. Тя изрази опасения, че магистратите могат да си създадат отказ.

Мирослав Иванов ( " Продължаваме Промяната " ) уточни, че в Наказателния кодекс категорично са изброени хипотезите, при които може един арбитър да си направи отказ и това тук е политическо говорене. Делата, които са стартирани, ще продължат да се гледат от същия правосъден състав, сподели той и добави, че необразуваните каузи ще се гледат към този момент по места.

Гарантираме, че огромна част от съдиите и прокурорите ще останат в София, ще запазят своя сан и заплащане, разяснява Атанас Славов от " Демократична България ".

Петър Петров от " Възраждане " не се съгласи със специфичните условия за преназначаване на магистратите. Според него задачата е те да бъдат глобени за резултати от активността им, които не са се харесали на ръководещите. За делата от Наказателен кодекс има несменяемост на правосъдния състав, акцентира той. Петров е срещу " разселване на съдии по страната " без оглед на тяхната професионална подготовка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР