Парламентът задължи с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс – ДОПК

...
Парламентът задължи с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс – ДОПК
Коментари Харесай

Тормозът на НАП върху съвестните граждани приключи!

Парламентът задължи с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс – Данъчно-осигурителен процесуален кодекс общините и държавните ведомства в 7-дневен период да уведомяват Национална агенция за приходите за всяко платено обвързване, което е било оповестено за наложително събиране поради просрочие.

В момента тази противоположна връзка не е регламентирана законово и всеобщо не се реализира. Затова и данъкоплатци не престават да стоят като неизрядни платци в системата на Национална агенция за приходите и да търпят негативи от това.

Много постоянно това се случва с санкциите за водачите от КАТ. Много жители са търсени по няколко пъти от данъчните служби за една и съща санкция, макар че тя към този момент е погасена в КАТ.

Странната липса на връзка и синхронизация на системите  сред Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи е повода да не се регистрира по кое време фишът е заплатен. Така той отива за наново събиране в приходната организация като просрочено обвързване, върху което се натрупат лихви.

Тези неуредици постоянно лишават изправни данъкоплатци с погасени отговорности да употребяват разнообразни данъчни облекчения.

Вече Национална агенция за приходите ще бъде задължена да осведоми общинските и държавните органи за събраните отговорности, които те са оповестили за наложително осъществяване. Така общините в точния момент ще научават дали даден поданик е покрил просрочените си локални налози и такси и няма да му постановат забрани да употребява избрани административни услуги като неточен длъжник.

Национална агенция за приходите към този момент разполага с нужния програмен продукт, с който автоматизирано ще се обменя информация, когато постъпи заплащане от дебитор. Предвидени са и наказания за общини и държавни ведомства, които пропущат да подават информация.

Източник: Сега

Още вести четете в: Бизнес, Живот, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР