Парламентът възложи на правителството да приеме програма за предоставяне на

...
Парламентът възложи на правителството да приеме програма за предоставяне на
Коментари Харесай

Правителството ще реши дали и фирмите да плащат за компенсации за скъпия ток

Парламентът разпореди на държавното управление да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия . Решението беше взето със 186 гласа " за ", 2 " срещу " и 6 въздържали се.  

Компенсациите за електрическа енергия за бизнеса ще бъдат в размер на 100 % от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лв. за мегаватчас (MWh).

Компенсацията ще важи до края 2023 година

Със 109 гласа " за ", 10 " срещу " и 78 въздържали се депутатите поддържаха предлагането на Владислав Панев от " Демократична България " крайните небитови консуматори високо напрежение да бъдат обезщетени за разликата сред базовата цена 200 лв. на мегаватчас и междинната пазарна цена за базов товар на сегмента " ден напред " на " Българската самостоятелна енергийна борса ", умножена по коефициент 0,8 за количествата, върху които се дължи цена " обвързване към обществото ". Предвижда се коефициентът да бъде нараснал с 0,1 при потвърдени вложения в енергийна успеваемост през последните три години, уверение за енергийни спестявания, енергийно и техническо проучване и с 0,1 при вложения във възобновими енергийни източници, създаване на съоръжения за възобновима сила и връщане в петкратен размер на недължимо полученото от предприятията.

Средствата за заплащане на обезщетенията по програмата ще се набират във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", като вноските ще се дефинират от Министерския съвет в период от 10 дни, в осъществяване и при изискванията на правилник на Европейски Съюз по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на електрическата енергия, одобриха още единомислещо депутати със 197 гласа " за ".

Последният текст беше признат в редакция, препоръчана от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Той уточни, че в залата има консенсус, ч е би трябвало да продължат обезщетенията за бизнеса , както и да се приложи европейският правилник.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че е реализирано единодушие да се изземват свръхпечалби от държавните и от частните сдружения и да се подкрепи стопанската система, само че изиска да се уточни период - от 10 дни, тъй като, по думите й, съществува риск Министерски съвет да се забави и да има напън върху държавните компании, а частните да останат незасегнати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР