Парламентът възложи на Министерски съвет да преговаря с правителството на

...
Парламентът възложи на Министерски съвет да преговаря с правителството на
Коментари Харесай

Правителството да преговаря със САЩ за нови мощности в АЕЦ Козлодуй, реши парламентът

Парламентът разпореди на Министерски съвет да договаря с държавното управление на Съединени американски щати за сключването на междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " с технология АР 1000. Това стана с гласуването и приемането от Народното събрание на проекторешението с вносител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

По-конкретно, с решението се задължава Министерски съвет посредством министъра на енергетиката в период до 1 март 2023 година да предприеме всички нужни предварителни дейности за създаване на енергиен обект - нуклеарна централа за одобрената от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Площадка номер 2 - блок 7 на АЕЦ " Козлодуй ".

Освен това, държавното управление би трябвало да предприеме и всички нужни дейности за започване на лицензионна процедура и процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на втори еднакъв блок на одобрената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ " Козлодуй " ).
 Първи резултати от ремонта на АЕЦ
Първи резултати от ремонта на АЕЦ " Козлодуй ": Внос от Гърция и часове с над 1200 лева./MWh за ток на борсата

Според специалист, стоплянето и наближаващите празници могат да смъкват цените под равнищата от преди прекъсването на VI блок
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР