Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с

...
Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с
Коментари Харесай

НС с извънредно решение, свързано с Украйна и АЕЦ „Белене“: Започват ключови преговори!

Парламентът разпореди на министъра на енергетиката да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за плана АЕЦ „ Белене “. Решението беше признато със 155 гласа „ за “ и 57 „ срещу “.
Депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), Движение за права и свободи и „ ИТН “ (ИТН) поддържаха решението. „ Против “ гласоподаваха от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “.
Според признатото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването – близо 1,2 милиарда лв.. Предвижда се договарянията да се проведат в 60-дневен период от влизането в действие на решението. Министърът на енергетиката следва да осведоми Народното събрание за подхванатите дейности и съответните резултати от извършените договаряния, предава Блиц.
„ След войната в Украйна планът „ Белене “ няма по какъв начин да бъде сбъднат. Подкрепете решението, с цел да се отбрани българският народен интерес “, съобщи Теменужка Петкова, някогашен енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ.
„ Понеже България е доста богата страна и произвеждаме нуклеарно съоръжение в кавички, та се постанова за повторно България да продава нуклеарно съоръжение, ще бъде позор за всички тук в залата, тъй като ние стопираме развиването на нашата нуклеарна енергетика “, съобщи Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.
С днешното решение на Народното събрание (НС) се анулира предходно решение на Народното събрание от 7 юни 2018 година за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на АЕЦ „ Белене ” взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана АЕЦ „ Белене ” в настрана планово сдружение.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР