Парламентът в Скопие прие закона за езиците в напрегната атмосфера.

...
Парламентът в Скопие прие закона за езиците в напрегната атмосфера.
Коментари Харесай

Албанският език стана втори официален в Македония

Парламентът в Скопие одобри закона за езиците в напрегната атмосфера. И до момента в който пред македонската Влада се събраха ядосани протестиращи, вътре в залата се стигна съвсем до физическа разпра.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Boris Grdanoski
Председателят на македонския парламент Талат Джафери афишира гласоподаване на закона за езиците. Опозиционни депутати наобикалят масата му. Бившият министър председател и водач на ВМРО-ДПМНЕВ Никола Груевски първо стопира микрофона му и взима картата му, след което го залива с чаша вода.

Напрежението се повишава още повече, когато при опит да напусне залата, Джафери е спрян. Не се стига до физически конфликт, единствено поради намесата а защитата.

С 64 гласа " за " и без гласовете на опозицията и без спор по препоръчаните ремонти, македонският парламент одобри на трето чете законът за езиците, с който албанският става формален. Президентът Георге Иванов наложи несъгласие след първите две четения, само че в този момент е задължен да подпише.

Засилено полицейско наличие, медии и протестиращи се събраха пред Народното събрание. Според протестиращите, днешното решение ще подпали искрата в Македония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР