Парламентът ще разгледа президентското вето върху Изборния кодекс. Това предвижда

...
Парламентът ще разгледа президентското вето върху Изборния кодекс. Това предвижда
Коментари Харесай

Народното събрание ще разгледа президентското вето върху ИК


Парламентът ще прегледа президентското несъгласие върху Изборния кодекс. Това планува седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Държавният глава върна измененията в изборното законодателство за ново разискване в Народното събрание на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за обезпечаване на почтени избори. Радев наложи несъгласие на увеличението на прага на преференцията, както и на ограничението на машинното гласоподаване. Вето беше наложено и на текстовете, съгласно които не всички, а единствено част от решенията на ЦИК могат да се апелират пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при анулирано от Върховен административен съд решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, само че не с болшинство от две трети, а с нормално болшинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Наложеното несъгласие бе отхвърлено единомислещо от водещата Комисия по правни въпроси. От Българска социалистическа партия оповестиха, че в случай че ветото бъде признато, ще се върнат в пленарна зала. Съгласно Правилника за организацията и активността на Народното събрание законът може да бъде наново признат с гласовете на повече от половината народни представители. Така ветото се преодолява. Ако върнатият закон не получи нужното болшинство и е оспорен по принцип, той предстои на разглеждане по реда, очакван за разискване и приемане на законопроекти. В случаите, когато са оспорени единствено обособени текстове, се гласоподават единствено те.

На вниманието на депутатите се слага и проекторешение, обвързвано с повишаването на неофашистките прояви в Европа и България, импортирано от Движение за права и свободи. Депутатите ще прегледат още Закона за обществените услуги на второ четене. Законопроектът планува право на обществени услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се обмисляне на национално равнище на обществените услуги, финансирани от държавния бюджет, посредством създаване на Национална карта на обществените услуги, която ще се приема от Министерския съвет. Въвеждат се и допълващи стандарти за обществените услуги, посредством които се обезпечава дневна или резидентна грижа за лица в неспособност за самообслужване, за лица с нападателно и проблематично държание и за лица с нужда от непрекъснато здравно наблюдаване и здравна грижа. За първи път се основава законов ред за даване на асистентска поддръжка за лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, в случай че не употребяват такава поддръжка по различен закон. Законът за обществените услуги е последният от трите документа, поради които майките на деца с увреждания стачкуваха дълготрайно през 2018 година Първите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за персоналната помощ, към този момент бяха признати от депутатите. След пленарното съвещание ще заседават общо 6 парламентарни комисии. В Комисията по земеделие и храни ще се организира блиц-контрол с министъра на земеделието Румен Порожанов.novini.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР