Парламентът се събра за последно днес и официално се разпусна.

...
Парламентът се събра за последно днес и официално се разпусна.
Коментари Харесай

Преброени успехи, куп обещания и призиви за обединение в последния ден на парламента


Парламентът се събра за последно през днешния ден и публично се разпусна. По традиция партиите направиха прощални заявления, в които изброиха триумфите си през миналия мандат, дадоха обещание да създадат още повече през идващия и приказваха за идните избори. От залата отсъстваха депутатите от Движение за права и свободи.

Коронакризата присъстваше във всички изявления. От ГЕРБ предстоящо се самопохвалиха, само че и демонстрираха примирение – оповестиха, че биха се коалирали с всеки, стига това да е добре за страната.

От Българска социалистическа партия също подсетиха своите законодателни самодейност, бяха безапелационни, че са единствената опция на ГЕРБ и пожелаха на българите сами да начертаят бъдещето си на 4 април.

В края на съвещанието ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева направи странна за поста си поръчка: „ Всеки един глас ще бъде почтено преброен, гласовете на всички нас имат идентична тежест “.

Това е първият парламент, който изкарва цялостен мандат от 2009 година насам. Това е и първият път, в който Бойко Борисов изкара цялостен мандат като министър-председател.

Председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова разгласи, че ръководещото болшинство не е разрешило „ страната да бъде хвърлена в безпорядък и безредие “, излъчвайки държавно управление и изпълнявайки предизборната си стратегия.

Заяви, че партиите в залата би трябвало към този момент да мислят за дните след изборите, тъй като “след изборите тези, които ще получат доверието на българския народ, ще би трябвало да носят отговорността за ръководството на страната, престижа на институциите”.

От ГЕРБ дадоха да се разбере, че се готвят да ръководят в коалиция даже с досегашните си врагове. “Няма партия, която да е в положение да ръководи сама и която да бъде самодостатъчна. От първите дни на идващия парламент ГЕРБ ще постави старания за възобновяване на естествения разговор както сред партиите, по този начин и сред другите институции. Готови сме да подадем ръка и да работим за национално единство, даже и с риск да платим политическите последствия за това “, бяха думите на Дариткова.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова подсети обаче в какво ГЕРБ съумяха да трансфорат Народното събрание – минимум уважаваната институция. Управляващите постановиха „ надменно и самодостатъчно “ държание. Вместо да управлява изпълнителната власт, Народното събрание стана реализатор на премиера, добави тя.

Това болшинство променяше законите постоянно и без оценка на въздействието. Уважаеми ръководещи, за 4 години сте трансформирали 23 пъти Закона за лечебните заведения, като изключим ваканциите и неработните дни, това значи, че на всеки 20 дни сте променяли закона. Абсурд в изискванията на здравна рецесия. 31 пъти сте трансформирали Кодекса за обществено обезпечаване. Това значи смяна на всеки 15 работни дни. Последствията са безредно, спорно законодателство. Това болшинство ще се запомни като едно от най-лобистките, обърна се към ръководещите Нинова.

Тя подсети, че Българска социалистическа партия е останала съпротива от началото до края, макар „ изкушенията или натиска на избрани моменти “.

После се обърна към гласоподавателите: „ След 10 дни решаваме не просто кой ще стане народен представител, след 10 дни се залага бъдещето на България. В тези спешни времена са нужни визионери, държавници, почтени хора, експерти, които да ни преведат през сложните времена и занапред с умни политики да заложат гаранции за бъдещето на България “.

Вътрешна македонска революционна организация също бяха сериозни: „ Тези 4 години бяха белязани с перманентна рецесия, разделяне и политическо опълчване. С война сред институциите, протест на Народното събрание. Единственото, което липсваше, беше схващане за общо бъдеще и примирение пред народа “, сподели депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

Според него разочарованите хора са подготвени да срещнат „ новия политически избавител “, само че „ ще разпнат следващия избавител на кръста на личното си отчаяние, тъй като градивните неща се случват постепенно “.

Лидерът на „ Воля “ Веселин Марешки пък показва удовлетворение от това, че до края на мандата групата му останала цяла. Защото не се сбъднали прогнозите отпреди 4 години, че групата му ще се разпадне. Той разгласи, че завършва " със самочувствие и задоволеност своя първи мандат ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР