Парламентът реши проф. Камен Плочев да е новият директор на

...
Парламентът реши проф. Камен Плочев да е новият директор на
Коментари Харесай

Новият шеф на НЗОК е проф. Камен Плочев. Приоритетът му: Здравето да не е търговия

Парламентът реши проф. Камен Плочев да е новият шеф на Националната здравно осигурителна каса.

Само с един глас въздържал се депутатите гласоподаваха кандидатурата на професора.

В края на юни остарелият шеф на Здравната каса Глинка Комитов подаде оставка, която подава в деловодството на Народното събрание, без да изясни претекстовете, поради които напуща поста. 

Депутати от всички парламентарни групи заявиха от трибуната поддръжката си за проф. Плочев и по-късно го избраха за шеф на НЗОК с 205 гласа " за " и 1 " въздържал се ".

А след избирането си проф. Камен Плочев разяснява, че първото, което ще направи, е да сътвори Звено, което да направи разбор на парите на касата - за изгоди, загуби и благоприятни условия, с цел да може да балансира системата.

На второ място той цели да ускори контрола на парите на лечебните заведения. Сред цели му е облекчение на болничната помощ, като се направи смяна направление номер 3 - за експерт, да се издава освен от персоналния доктор, а и от болничното заведение. Новият началник на Здравната каса разяснява и, че на един българин се падат 400 лв. за здравна помощ, а в Европа са по 2 000 евро, само че акцентира, че това зависи от страната.

" Има подводни камъни, само че те не са в НЗОК, а в системата. Такъв подводен камък е, че здравето е превърнато в търговия. Аз съм от другата страна на бариерата и се стремя обърна философията - да дам здраве. И вторият подводен камък – това е незадоволителното пари. Но това важи за цялата страна и аз не мога да бъда лакомец и да желая за мен, а не за обучение или енергетика “. Колкото има, с толкоз ще се оправим – това е задачата ни “, разяснява още проф. доктор Камен Плочев.

Проф. Камен Плочев има 38 години опит в областта на опазването на здравето, с тясна компетентност инфекциозни заболявания, той е шеф на Клиниката по инфекциозни заболявания към Военномедицинска академия в София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР