Парламентът разреши възможността за двойно увеличаване на допустимия извънреден труд

...
Парламентът разреши възможността за двойно увеличаване на допустимия извънреден труд
Коментари Харесай

Депутатите увеличиха допустимия извънреден труд от 150 на 300 часа

Парламентът позволи опцията за двойно увеличение на допустимия ексклузивен труд от 150 на 300 часа. Промяната в Кодекса на труда беше призната на второ четене с 99 гласа " за ", 55 " срещу " и без въздържали се. С групов трудов контракт може да се уговаря по-голяма дълготрайност на изключителния труд, само че не повече от 300 часа през една календарна година, записаха депутатите. От Българска социалистическа партия упрекнаха ръководещите, че лишават трудови права на работещите. От ГЕРБ обясниха, че нарастването на изключителния труд е една опция, в случай че служащите са съгласни.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия разяснява, че предлагането за увеличение на изключителния труд е извънредно недопустимо, тъй като е в ущърб на служащите и чиновниците. Масово работещите поставят ексклузивен труд доста над допустимата дълготрайност и в този момент от нас се желае с едно натискане на бутона " за " да узаконим това и към този момент да създадем допустимо законно работодателят да задържа служащия с един час повече, т.е. от осемчасов работния ден да стане деветчасов, тъй като 300 часа ексклузивен труд значи тъкмо това, сподели той.

Абсолютна неистина е, че се анулират права на българските служащи, тъй като остава в действие възбраната за изключителния труд, съобщи ръководителят на парламентарната комисия по труда и обществената политика Хасан Адемов (ДПС). В България изключителния труд е неразрешен, остава в действие и ограничаването за 150 часа ексклузивен труд. Това, което се трансформира - със единодушието на служащите, с групов трудов контракт, изключителният труд в избрани случаи да бъде позволен до 300 часа годишно, изясни той. Адемов добави, че не трансформират и осемчасовият работен ден.

Светлана Ангелова от ГЕРБ съобщи, че няма механично увеличение на изключителния труд със законопроекта, а това е опция. Тя изясни, че откакто служащите не са съгласни, откакто синдикатите няма да подпишат груповия трудов контракт, няма да има нарастване на часовете за ексклузивен труд. Работодателят не може еднолично да реши за нарастване на изключителния труд, означи Ангелова. Четете текстовете в целокупност, не ги интерпретирайте както си желаете и да плашите хората, прикани тя.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разяснява, като човек, работил в производството, практическата част на това предложение. Точно това предложение пази правата на служащите, съобщи тя и даде образец с форсмажорни условия, когато дадена поръчка би трябвало да се приключи в период, с цел да се получат парите за заплати. Самите служащи влизат в състояние, тъй като първо този ексклузивен труд се заплаща, добави Караянчева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР