Парламентът прие в петък започването на преговори с южнокорейската фирма

...
Парламентът прие в петък започването на преговори с южнокорейската фирма
Коментари Харесай

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН. България ще преговаря с Хюндай за новите блокове на АЕЦ Козлодуй

Парламентът одобри в петък започването на договаряния с южнокорейската компания „ Хюндай “ за градежа на два нови блока на атомната електроцентрала (АЕЦ) „ Козлодуй “ .

Предложението за договаряния единствено с една компания беше направено от ГЕРБ и Движение за права и свободи , а от „ ИТН “ ( Има Такъв Народ ) го поддържаха. От „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ) предложиха да се водят договаряния и с още една американска компания. Това обаче не се одобри.

Новината идва ден откакто в четвъртък въпросът за избор на компания, която да построи новите нуклеарни мощности, на ПП-ДБ и ГЕРБ. То стартира още във вторник, когато за общи цели до края на мандата. От ГЕРБ. И двете обединения предизвестиха, че може да се стигне до нови избори.

В този спор Движение за права и свободи застана на страната на ГЕРБ. Партията не взе участие в държавното управление, само че го поддържа, а ръководителят на парламентарната ѝ група Делян Пеевски се изявява като представител на ръководството.

Още в четвъртък ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха Народното събрание да разиска изключително договарянията за градеж на седми и осми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Предложението точката да влезе в дневния ред не беше подкрепено от ПП-ДБ и отпадна. Това докара до рецензии от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че е отчаян от ПП-ДБ, а Пеевски добави, че „ изявените евроатлантици “ провалят плана за нуклеарна централа.

В петък последва нов опит за започване на договарянията, който се оказа сполучлив. Предложението на ГЕРБ и Движение за права и свободи първо беше отхвърлено, само че при прегласуването събра нужната поддръжка с помощта на гласовете на Има Такъв Народ.
Какво тъкмо се одобри
С решението Народното събрание разпорежда сред „ АЕЦ Козлодуй - Нови мощности “ и „ Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън “ да се проведат договаряния за градежа на новите мощности на централата в период до 15 април .

За този план аплайват пет компании. В сряда се организира общо съвещание на парламентарните комисии по енергетика и околна среда, които разискаха с кои от фирмите да се стартират договаряния.

Делян Добрев от ГЕРБ и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи настояха да се договаря единствено с „ Хюндай “. От ПП-ДБ възразиха и желаеха да се включи и американската компания „ Бехтел “ по рекомендация на така наречен „ ръководещ комитет “ - работна група по плана за двата блока. За ПП-ДБ задачата е да има действителна конкуренция при избора на компания.

ГЕРБ и Движение за права и свободи не одобриха този вид, а Добрев разкритикува ПП-ДБ, че се преценява повече с „ ръководещия комитет “, в сравнение с с парламентарните комисии.

На съвещанието в петък по предложение на „ Възраждане “ беше поканен министърът на енергетиката Румен Радев . Той сподели, че Народното събрание няма да сбърка, без значение коя от фирмите избере за начало на договарянията.

Изборът в допълнение ускори разделянето сред обединенията, които поддържат държавното управление - ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. До момента те взимаха множеството решения в Народното събрание с общо болшинство.

За решението си да поддържат ГЕРБ и Движение за права и свободи депутатите от Има Такъв Народ получиха рецензии от останалата част от опозицията. В отговор на нападки от страна на „ Възраждане “ Тошко Йорданов от Има Такъв Народ сподели, че неговата групировка следва поредната си политика във връзка с АЕЦ „ Козлодуй “.

Българска социалистическа партия беше срещу и двете оферти за начало на договарянията. Депутатът от социалистите Борислав Гуцанов заподозря в плана „ една дълготрайна корупционна дупка “.

От „ Възраждане “ гласоподаваха с „ въздържал се “ и споделиха, че в плановете за решения има „ големи нередности, свързани с ползите на съответни политици “.

През пролетта на 2023 година ПП-ДБ и ГЕРБ на ротационен принцип. Идеята беше в продължение на 9 месеца министър председател да бъде Николай Денков от ПП-ДБ, а 2024 година да го смени Мария Габриел от ГЕРБ.

Правителството на двете обединения на седми и осми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ през октомври 2023 година В края на предходната година депутатите на новите нуклеарни мощности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР