Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане

...
Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане
Коментари Харесай

Парламентът откри нова процедура за избор на управител на НЗОК

Парламентът одобри процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), представянето и общественото обявяване на документите и чуването на претендентите в Комисията по опазването на здравето, както и процедурата за избор от Народното събрание (НС).

 

Решението за разкриване на нова процедура беше взето със 128 гласа „ за “ от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “, Движение за права и свободи и „ ИТН “, и 49 „ срещу “ от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “.

 

Предложения за претенденти за шеф на НЗОК могат да се вършат от парламентарните групи в тридневен период от приемането на тези правила.

 

В отчета на парламентарната комисия по опазване на здравето се показва, че приемането на процедурни правила е належащо по отношение на признатото от Народното събрание на 13 януари т. година решение за предварително преустановяване на мандата на шефа на НЗОК проф. доктор Петко Салчев.

 

Съгласно Закона за здравното обезпечаване, нов шеф на НЗОК се избира от Народното събрание в период не по-дълъг от шест месеца от предварителното преустановяване на мандата на шефа, като в съответния случай този период е изминал на 12 юли т. година

 

Първата процедура за избор на шеф на НЗОК се провали.

 

Първоначално постъпилите кандидатури бяха три. Впоследствие от „ Възраждане “ отдръпнаха своя претендент – Тодор Хинов, а директно преди гласуването в Народното събрание на 11 юли препоръчаната от ПГ на ГЕРБ-СДС Иванка Динева отхвърли да взе участие в процедурата по желание. Така единствен претендент остана проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “, която не беше подкрепена от болшинството в Народното събрание.

 

Депутатите смъкнаха периода, за който би трябвало да изберат нов шеф на НЗОК.

 

Преди признатите промени срокът беше шест месеца, само че изтече на 13 юли. До тази дата народните представители трябваше да изберат правоприемник на проф. Петко Салчев, който освободиха на 13 март.

В дневния ред на съвещанието са включени и точките: план на решение за приемане на процедурни правила за предложение на претенденти и избор на шеф на Националната здравноосигурителна каса, както и на първо четене промени в Закона за горите.

Проф. Андрей Чорбанов от " ИТН " съобщи, че в случай че бъдат признати предложенията на ГЕРБ, подуправителят на касата може да я води безсрочно. Вносителят проф. Костадин Ангелов обаче му изясни, че той може да го замества единствено до приключването на мандата на шефа.

 

Ангелов прикани да се създадат промени в Закона за здравното обезпечаване. И даде образец с мъж, диагностициран с рак на гърдата, само че му е отказано лекуване, тъй като не е жена. От " ИТН " пък обявиха, че задачата е не да се вършат промени в Закона, а да се остави шефа на НЗОК.

" Г-н Ангелов вие апелирахте към разсъдък, апелирахте към човечност. Видяхте какъв е отговорът. Това, което следим е опит за парламентарно показан тероризъм във връзка с здравната ни система. Липсата на опция да се подписват актовете на здравната каса слагат в риск всички пациенти. Каза се, че било за ръководството на 7 милиарда Те се управляват и от контролен съвет и от нас ", съобщи народен представител от ПП–ДБ доктор Александър Симидчиев.

Свиленски от Българска социалистическа партия прикани депутатите да оставят нелепостите и да излязат да чуят настояванията на протестиращите. “Няма институция, която да не стачкува. Осъзнавате ли в какво положение тласката страната. Вие си седите тук и променята Закона за здравното обезпечаване, с цел да може да намерите комфортния човек, за който господин Ангелов даде мъжката си дума.

 

Настимир Ананиев отговори на Свиленски, че през вчерашния ден ПП-ДБ са се срещнали с протестиращите. “Чухме настояванията им, през днешния ден имаме среща с тях в 10.00 часа. Лесно е да се приказва, само че няма бюджет. Защо нямаме бюджет, тъй като служебното държавно управление отакза да внесе подобен. Сигурен съм, че всичко, което можем да създадем – ще го създадем. По-дългосрочните неща се вършат с бюджет за цяла година. Чуваме хората, срещаме се с тях. Има неща, които могат да се случат и такива, които тъкмо в моемнта няма да се случат ”, добави Ананиев.

От Движение за права и свободи обявиха поддръжката си по отношение на измененията в Закона за здравното обезпечаване. И акцентираха като най-съществен мотив “да има легитимност в дейностите и действието на НЗОК ”.

Иван Ченчев напомни вчерашното искане на Българска социалистическа партия и желаеха чуване на премиера Николай Денков. " Притеснен съм от думите му във Вилнюс. Денков е определен от Народно събрание, от обединението на войната. Ангажира ни с позиция за касетъчни бомби. Накъде ни тикате с това, което вършиме. Откъде той взима такива позиции, ангажира Народното събрание и българския народ. Всеки един българин, който приказва за касетъчни бомни е безродник. Дано не се стигне до никаква ротация. Трябва да се стигне до оставка, тъй като ротацията е доста рискова като виждам какво се случва ", уточни още Ченчев.

Депутатите одобриха предлагането за промени в Закона за здравното обезпечаване със 118 " за " и 64 " срещу ". Народните представители понижиха периода за оферти сред двете четения от 7 на 3 дни.

 

В програмата на Народното събрание е първо четене на четири обособени законопроекта за изменение и допълнение на закона за придвижване по пътищата.

 

Основните промени целят повишен надзор на пътя и увеличение на събираемостта от наложените санкции. Очаква се в дневния ред да бъде включен и законопроект за изменение на закона за горите, които са свързани с облекчение на процедурата, по която семействата могат да купуват дърва за огрев от горските територии - общинска и държавна благосъстоятелност.

 

За днешното пленарно съвещание е очакван постоянен парламентарен надзор. На въпроси на депутати ще дават отговор еко министърът Юлиян Попов, земеделският - Кирил Вътев, министърът на стопанската система Богдан Богданов, на нововъведенията - Милена Стойчева, просветителният - Галин Цоков и министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР