Парламентът прие промени в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат по-тежки

...
Парламентът прие промени в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат по-тежки
Коментари Харесай

Огромна победа. Парламентът прие по-тежки наказания за престъпления по хомофобски подбуди

Парламентът одобри промени в Наказателния кодекс (НК) , които плануват по-тежки санкции за някои закононарушения от ненавист по хомофобски подбуди.

Убийството, телесната щета, отвличането и незаконното отнемане от независимост ще се санкционират с по-тежки присъди, когато са осъществени по подбуди, свързани със половата ориентировка на пострадалия. Предвиждат се и по-тежки санкции за подбудителство към дискриминация, принуждение или ненавист на това съображение.

Предложенията бяха подкрепени в петък от ГЕРБ , „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ) и Движение за права и свободи .

Няколко организации за отбрана на правата на ЛГБТИ общността приветстваха измененията.

“Това е голяма победа на ЛГБТИ придвижването в България. В последните 20 години това беше една от огромните тематики на всички правозащитници, които имаха за фокус напредъка на ЛГБТИ правата в България ”, написа организация.

“Това е първата значима законодателна смяна в интерес на ЛГБТИ+ хората в България след приемането на Закона за отбрана от дискриминация ”, написа фондация.

Организациите напомнят няколко случая на похищения с хомофобски подбуди от последните години, чиито причинители биха получили по-тежки присъди, в случай че тези текстове бяха в действие.

Сред тях е убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 година от група, която е “прочиствала ” парка от гей мъже. Майката на Стоянов осъди България в Европейския съд по правата на индивида поради неналичия в законодателството при санкционирането на закононарушения по хомофобски подбуди.

Друг подобен случай е в София през 2019 година, която беше пребита, тъй като “прилича на гей ”.

През 2021 година общностният център “Рейнбоу хъб ” в София беше потрошен от група хора, предвождани от Боян Расате, а активистката.

Приетите в петък промени бяха импортирани сред първо и второ четене на поправките в Наказателния кодекс в правната комисия. Депутатите Надежда Йорданова , Петър Кьосев и Стою Стоев от парламентарната група на ПП-ДБ предложиха включването на хомофобските подбуди в Наказателен кодекс като утежняващо виновността събитие.

Петър Кьосев стимулира измененията, като напомни убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина.

“Това е разследване не на неприятно правоприлагане, а на неприятно законодателство “, сподели Кьосев.

Активисти и правозащитници, подкрепящи ЛГБТИ общността, от години се борят за сходни законодателни промени. Ежегодното шествие за правата на ЛГБТИ общността София Прайд приканва за записването на хомофобските подбуди като утежняващо виновността събитие при закононарушения от 2008 година

За първи път предложение за по-тежки санкции за ликвидиране и тежка телесна щета по хомофобски подбуди имаше в предходното Народно заседание. Те бяха импортирани от Министерство на правораздаването и група народни представители от Политическа партия и Демократична България, само че не бяха гласувани.
 “Любов и музика ”. Хиляди се включиха в София Прайд макар дъжда  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР