Парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. С

...
Парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. С
Коментари Харесай

Парламентът върна старите правила за преференциите при избори

Парламентът одобри промени в Изборния кодекс на второ четене. С текстове от закона депутатите върнаха старите правила за преференциите - 5 % за евроизборите и 7 % за парламентарни и локални избори.

Бяха отхвърлени предложенията на Движение за права и свободи за уседналостта, броя на изборните секции отвън страната и майчиния език. Движението оферираше опция за потреблението на майчин език по време на предизборната акция и в случаите когато акцията се води на непознат език, да се обезпечава превод на български език. Това предложение срещна опозиция от страна на депутати от Обединените патриоти и не беше подкрепено от болшинството в зала.

В средата на предишния месец депутатите гласоподаваха в пленарна зала предложение на Движение за права и свободи за увеличение на преференциите. След намесата на премиера Бойко Борисов и изключително съвещание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, седмица по-късно ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководителят на правна комисия Данаил Кирилов внесоха промени, с които праговете за преференциите остават на сегашните си равнища. В претекстовете си от ГЕРБ показват, че задачата на измененията е да се отрази публичният интерес и да се запазят работилите правила за отчитането на преференциалния избор.

Не бяха признати другите оферти на Движение за права и свободи: промени при условията за уседналост при осъществяване на избори за членове на Европейския парламент от България, както и за общински съветници и кметове; опция за потреблението на майчин език по време на предизборната акция и в случаите когато акцията се води на непознат език, да се обезпечава превод на български език.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР