Парламентът прие окончателно новия Закон за концесиите. Депутатите ДПС също

...
Парламентът прие окончателно новия Закон за концесиите. Депутатите ДПС също
Коментари Харесай

НС прие окончателно новия Закон за концесиите, от ДПС също напуснаха залата

Парламентът одобри дефинитивно новия Закон за концесиите. Депутатите Движение за права и свободи също напуснаха пленарната зала, откакто болшинството отхвърли предлагането им министърът на енергетиката да може да дава безплатно за ръководство и прилагане на съответните общини до 35 години скалнооблицовъчни материали от залежи, които не са предоставени на концесии за рандеман и не са подадени молби за концесии за рандеман.

При осъществяване на подготвителните дейности и в комисиите за осъществяване на процедура за установяване на концесионер на недвижима културна полезност взе участие минимум един представител на Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/, а когато обектът на концесията включва и археологически недвижими културни полезности - и на Националния археологически институт при Българска академия на науките. Това планува смяна в Закона за културното завещание, произлизаща от новия закон. С изменение в закона за водите се планува концесия за рандеман на минерална вода да се открива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на околната среда и водите, надлежно с решение на общинския съвет по предложение на кмета на общината.

Народно събрание утвърди, когато концесионният контракт е за строителство, концесионерът да има право да строи в непознат парцел по смисъла на Закона за устройство на територията. Паричните вземания на концесионера, произлизащи от концесионния контракт, и тези на подизпълнителите могат да се трансферират, залагат и подлежат на наложително осъществяване по Гражданския процесуален кодекс. Когато след подписване на концесионния контракт възникне събитие, което концедентът не е могъл да планува при възлагане на концесията и постанова изменение на контракта, той може да се промени, в случай че това не води до смяна на цялостния темперамент на концесията, до увеличение на първичната й стойност с повече от 50 на 100 и до удължение периода на концесията с повече от една трета от избрания с контракта съответен период.

При предварително преустановяване на концесионния контракт по причина, за която концедентът дава отговор, концесионерът има право на обезщетение в размер на невъзстановените разноски за вложения в обекта. Жалбата против решение за установяване на концесионер стопира процедурата за установяване на концесионер до окончателното решение на разногласието. Националният концесионен указател, поддържан посредством профилирана дирекция към Министерския съвет, съдържа обособени партиди с неповторим идентификатор по типове концесии /държавни, общински и съвместни/ за всяка процедура за установяване на концесионер и за всяка предоставена концесия, разпределени по концеденти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР