Парламентът прие на второ четене промените в Закона за висшето

...
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за висшето
Коментари Харесай

Два или повече университета ще могат да обучават студенти съвместно

Парламентът одобри на второ четене измененията в Закона за висшето обучение, импортирани от Министерския съвет. С промените се уреждат изискванията и реда за реализиране на взаимно образование на студенти от две и повече български висши учебни заведения, както и се дава опция за подготовка на докторанти в границите на научно-изследователските планове, което е необятно публикувана процедура по света.
Българските висши учебни заведения ще могат да подписват между тях съглашения за осъществяване на взаимно образование на студенти по компетентност от нерегулирана специалност. Споразуменията, както и измененията в тях, влизат в действие след одобряването им от министъра на образованието и науката, взеха решение депутатите.
Обучението ще се реализира при координацията на едно от партниращите си висши учебни заведения, в границите на чиято програмна акредитация е открита специалността, в която се организира взаимното образование на студентите. Координиращото висше учебно заведение би трябвало да има акредитация за професионалното направление на специалността, по която се прави взаимното образование, а останалите сътрудници вземат участие в образованието по дисциплини от специалности в упълномощени при тях професионални посоки и/или специалности от контролираните специалности.
Не по-малко от половината от целия курс на образование би трябвало да включва дисциплини, свързани с професионалното направление, в което е открита специалността. Първият интервал от образованието се организира от координиращото висше учебно заведение, одобриха депутатите.
Дипломата за приключена степен на висше обучение ще се подписва от ректора на координиращото висше учебно заведение или от всички ректори на висшите учебни заведения – сътрудници при взаимното образование.
Висшите учебни заведения, получили при програмна акредитация оценка от 8,00 до 10,00 и научни организации, измежду които Българската академия на науките и Селскостопанската академия, имат право да правят образование в просветителна и научна степен „ лекар “ в осъществяване на научноизследователски план с финансиране за не по-малко от три години при условия, избрани в правилниците за активността им и съответния научноизследователски план и с контракт сред висшето учебно заведение или научната организация, ръководителя на плана и докторанта, одобриха депутатите.
Предвижда се образованието на докторанти да се приключва при преустановяване на научноизследователския план, по който то се организира. Обучението може да не се приключва, в случай че средствата за финансирането му се обезпечат и от други източници, в това число и от бюджета на висшето учебно заведение, реши още Народното събрание.
Националната карта на висшето обучение в България ще се актуализира годишно от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, одобриха още депутатите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР