Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за
Коментари Харесай

Поевтиняват административните услуги по електронен път

Парламентът одобри на първо четене законопроекта на Министерския съвет за изменение на Закона за електронното ръководство. 

С измененията се вкарват общи правила за водене на регистри в електронна форма. Регламентира се и Информационна система за централизирано създаване и поддържане на регистри, която се основава и поддържа от министъра на електронното ръководство. Административните органи ще би трябвало да приведат в сходство регистрите си до 31 март 2024 година, се показва в отчета на парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии.  

Друга част от промените е ориентирана към улеснение на жителите и бизнеса при потреблението на електронните административни услуги. Задължават се административните органи да дават административните услуги по електронен път с понижена такса по отношение на таксата за присъствено заявяване и даване. Заложено е минималният % на понижение на таксата да е 10 на 100. Предвижда се също за даване на административни услуги по електронен път да не се изисква използване на документ за платена такса в случаите, когато таксата е платена по електронен път. Уреждат се по-детайлно методите за електронна идентификация. Предвижда се административните органи да изпращат уведомления по електронен път за изтичащи периоди за документи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР