Парламентът прие на първо четене Закона за здравето, чрез който

...
Парламентът прие на първо четене Закона за здравето, чрез който
Коментари Харесай

Ограничителните мерки остават в сила до 13 юли

Парламентът одобри на първо четене Закона за здравето, посредством който огромна част от ограниченията, въведени със Закона за изключителното състояние остават в действие до 13 юли. Законът бе препоръчан от държавното управление и срещна поддръжката на 125 национални представилите, до момента в който 69 се въздържаха.

Редица от сегашните ограничаващи ограничения ще останат. Прави се прави значима смяна, която ще разреши на министъра на опазването на здравето с разпоредба да дефинира изискванията и реда за наложителна изолираност на лицата, заболели от заразни заболявания, на заразоносителите, карантина на контактните лица, както и на лицата, които са влезнали на територията на страната от други страни.

Приети са всички оферти на общественото министерство по така наречен обществен пакет за отбрана. Така някои от ограниченията, които работят по време на изключителното състояние, ще останат в действие още дълго време, част от тях – даже до края на годината. Например мярката 60/40 ще продължи своето деяние до 30 юни.

Второто гласоподаване на измененията в закона ще се организира на изключително съвещание на Народното събрание на 12 май, заяви председателката Цвета Караянчева.

От 14 май Народното събрание ще възобнови и постоянните си съвещания.

"Това, което се случва, че се удължават ограниченията с два месеца и се оставя на министъра на опазването на здравето да взема решение оттук насетне със свои актове, наредби или заповеди какво да се случва в страната. Сигурно разбирате, че това априори основава неустановеност ", съобщи по време на дебатите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Според нея дейностите на държавното управление основават неустановеност, която е огромен проблем за развиване на стопанската система и бизнеса.

"Не единствено че страната не им оказва помощ дейно, само че с тези ограничения, които през днешния ден оферирате ускоряваме несигурността в тях и те евентуално ще изчакат, което ще докара до още по-голяма загуба в бюджета ", добави още Нинова.

От ГЕРБ отвърнаха, че страната ни е приела най-навременните ограничения, с които е запазила живота и здравето на българските жители.

"Тази наша навременна реакция и на Народното събрание и на държавното управление разреши България да има най-меките ограничения във връзка с изолацията, на затварянето на бизнеси, на изолирането на жители и затварянето на границите си. Това би трябвало да го подчертаем. Това е заслуга напълно на държавното управление ", уточни депутатът от ръководещата партия Александър Иванов.

Движение за права и свободи поддържа Закона за здравето, само че разгласи и че ще направи оферти сред двете четения.

"Има нужда от подобен закон за ограниченията, които ще продължат да работят след анулацията на изключителното състояние на 13 май за ограничение на епидемията от ковид и за подкрепяне на бизнеса, заетостта и жителите. Подкрепяме и по прицнцип измененията в член 61 и член 63 от Закона за здравето, с които се дават пълномощия на министъра на опазването на здравето за въвеждане на ограничения за запазване на живота и здравето на хората на територията на цялата страна и в обособени обитаеми места и области. По отношение на определената техника имаме запаси, само че се надяваме те да бъдат прецизирани сред първо и второ четене, за което ние ще създадем съответните оферти ", акцентира депутатът от придвижването доктор Джевдет Чакъров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР