Парламентът прие на първо четене промени в Закона за запасите

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за запасите
Коментари Харесай

Къде ще са запасите с нефт за България решават депутатите

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за запасите на петрол и нефтопродукти, импортирани от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). 

Със законопроекта се връщат законовите текстове, анулирани с обнародваните промени от 13 октомври 2023 година С актуалните промени се анулира наредбата, задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на петрол и нефтопродукти единствено на територията на страната. Предвижда се от 30 юни 2024 година запасите, съхранявани на територията на други страни членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 70 на 100.



Промените бяха утвърдени на първо гласоподаване със 129 гласа „ за “ и 36 „ въздържал се “. Законопроектът поддържаха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ ИТН “, а от „ Възраждане “ се въздържаха. 

Депутатите одобриха срокът за оферти сред първо и второ четене на измененията в Закона за запасите на петрол и нефтопродукти да е пет дни. 



Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ сподели, че ще създадат предложение сред двете четения на законопроекта, тъй че да се обърне препоръчаното от вносителите съответствие и до 30% от запасите да се съхранява на територията на Европейски Съюз, а 70% тук в България. Той се стимулира, че първото нещо, което затваря по време на война, са границите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР