Парламентът прие на първо четене промени в Закона за насърчаване

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за насърчаване
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за насърчаване на заетостта

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за поощряване на заетостта. Измененията, импортирани от Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, бяха утвърдени със 135 гласа „ за “, 11 „ въздържал се “ и нито един „ срещу “.

Целта на признатите оферти е да се подтиква включването в пазара на труда на неактивните лица на възраст от 16 до 65 години. Предвижда се към Агенцията по заетостта да бъде основан електронен указател, който да поддържа данните за тези жители. Регистърът няма да е обществен и информация за данните в него не може да се получава по реда на Закона за достъп до социална информация.

Вносителите на законопроекта показват, че, по данни от отчет на Агенцията по заетостта, Европейската комисия и Организацията за икономическо съдействие и развиване, 900 000 българи нито учат, нито работят.

„ Неактивните хора са сериозен запас на пазара на труда, само че понастоящем Агенцията по заетостта доближава до дребна част от тях заради законови празноти “, написа в претекстовете на законопроекта. Според вносителите измененията в закона ще дадат опция организацията да си взаимодейства интензивно с институциите по анализиране, търсене и контакт с лицата, които са в трудоспособна възраст, само че заради разнообразни фактори не могат да доближат до услугите на организацията, с цел да си намерят работа.

Предвижда се Агенцията по заетостта да обменя информация с Националната организация за приходите, Министерството на образованието и науката, Главната дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ в Министерството на районното развиване и благоустройството, Главната дирекция „ Изпълнение на наказванията “, Агенцията по обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Националния застрахователен институт, Национална организация за професионално обучение и образование и Националната експертна лекарска комисия.

По време на разискванията в пленарната зала поддръжка за законопроекта обявиха депутати всички парламентарни групи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР