Парламентът прие на първо четене да няма глоби за сбъркани

...
Парламентът прие на първо четене да няма глоби за сбъркани
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене да отпаднат глобите за сбъркани винетки

Парламентът одобри на първо четене да няма санкции за сбъркани винетки. Представените законопроекти са общо 5 - на ГЕРБ, на " Продължаваме промяната ", на Българска социалистическа партия, на " Възраждане " и " Демократична България ". Всичките засягат Закона за пътищата, само че одобриха четири от тях.

В същността си те са идентични - плануват АПИ да уведомява посредством имейл потребителите със сбъркани винетки, да се изчакат 14 дни и едвам в случай че не поправят грешката, да бъдат глобявани, тъй като сега никой не оповестява на добросъвестно платилите си винетка, само че сбъркали номера на колата си. А системата е направена по този начин, че им постанова санкции всякога, когато ги засече, съобщи " 24 часа ".

Само законопроектът на " Демократична България " не мина в зала. Другите четири бяха единомислещо признати, съобщи Българска телеграфна агенция.

Промените на ГЕРБ-СДС се с акцент върху потребителите. Те са ориентирани към п олзвателите на платената републиканската пътна мрежа от притежателите на коли. Целта е съизмеримост сред осъщественото нарушаване и наложената глоба, изясняват вносителите.

Когато при издаване на електронна винетка е позволена неточност при обявление на не повече от три признака и/или липсва знак от регистрационния номер , включително на страната, в която пътното транспортно средство е записано, се прави промяна от съответните длъжности лица, след заявление за поправяне на неверно декларираните данни, оферират от ГЕРБ-СДС. Не се образува административнонаказателно произвеждане, а в случай че има такова, се приключва при осъществена промяна.

Законопроектът на Политическа партия отразява проблемите, които са повдигнати с голям брой тъжби до омбудсмана на Република България, а точно насъбрани големи наказания, без съобщение на глобените, се споделя в претекстовете. Дава се и опция за премахване на човешка неточност при заплащане на винетна такса.

При открито придвижване по републиканската пътна мрежа, когато за съответното пътно транспортно средство не е заплатена плануванаъа такса за използването й, лидерът или притежателят могат да заплатят обезщетително такса, за която се уведомяват по е-поща или по различен подобаващ метод, са записали от " Продължаваме Промяната ".

Проектът на левицата цели минимализирането на техническите неточности при действието на системата за възнаграждение на тол , както и обезпечаване на правдивост при случаите, в които се открива погрешно или отчасти обявление на тол данни. Предвижда се експлицитна процедура, посредством която притежателите или ползвателите на транспортни средства, за които се дължи тол за използването на платената пътна мрежа, да бъдат навреме осведомени за погрешно декларирани тол данни и респективно незаплатени тол такси.

" Възраждане " планува водачите, закупили дълготрайно винетка, да се известяват два пъти - четиринадесет дни и два дни преди приключването ѝ по електронен път. Предупредителното известие да е гратис, оферират вносителите.

Петър Петров от " Възраждане " разяснява, че концепцията за известяван на жителите, когато изтича краен период за предоставена на тях услуга, не е нова. Така да вземем за пример се прави при платеното паркиране в общините.

Отхвърлен беше законопроектът на " Демократична България " , който предвиждаше функционалностите на националните снабдители на услуги да бъдат разграничени на свързани с винетки и свързани с тол. Демократична България предлагаха също въвеждане на таван от 3% на комисионните за даване на услуга за закупуване на електронна винетка; обвързване за даване на програмен интерфейс от АПИ за автоматизирано възнаграждение на винетки на компании с по-голям автопарк; възбрана за рекламиране на уеб сайтове за продажба на винетки в онлайн търсачки, както и опция Министерският съвет да дефинира % от таксите от обособени уреди по републиканските пътища да постъпват в бюджета на общината, в която се намират.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР