Парламентът прие единодушно на първо четене С промените се позволява

...
Парламентът прие единодушно на първо четене С промените се позволява
Коментари Харесай

На първо четене: Приеха актуализация на бюджета на НЗОК, поема се надлимитната дейност на болниците

Парламентът одобри единомислещо на първо четене С измененията се разрешава НЗОК да разплати на лечебните заведения до 75 милиона лв. от надлимитната активност за предишни години.
Те са за регистрирана, само че неплатена от касата активност за 2015, 2016 и 2017 година. Общо непоетата от НЗОК надлимитна активност е за към 135 милиона лв. без лихвите, сочат данните на касата.
 Депутатите разискват промени в бюджета на НЗОК и на ДОО Депутатите разискват промени в бюджета на НЗОК и на ДОО
Депутатите ще прегледат промени в Закона за бюджета на Здравната каса и на държавното публично обезпечаване. И двете промени са свърза...
Разплащането на част от парите стана допустимо, откакто се оказа, че поради пандемията НЗОК няма да може да похарчи към 300 милиона лв. от планувания си бюджет за 2020 година. С останалите средства бяха увеличени с към 10 на 100 цените на съвсем всички действия, за които касата заплаща.

Разисквания
И от опозицията, и от „ Обединени патриоти " обаче предложиха още следващата година да отпаднат лимитите за лечебните заведения , с цел да не стига до трупане на отговорности на касата към лечебните заведения за регистрирана и осъществена активност.
 За еднообразно лекуване на ковид едни лечебни заведения получават 1200 лв., други - 766 За еднообразно лекуване на ковид едни лечебни заведения получават 1200 лв., други - 766
Нито една от общинските лечебни заведения в Златоград, Мадан и Девин не е сключила контракт за лекуване по клинична пътека №104 за лекуване на корон...
„ Подкрепяме измененията поради хората, които работят в лечебните заведения ", разгласи Нигяр Джафер от Движение за права и свободи. Тя напомни, че лечебните заведения заведоха редица каузи за неизплатената активност за 2015-2017 година, а доста от тях са и извоювани, като лихвите са за над 85 милиона лв..
Затова съгласно нея една от аргументите за актуализацията е НЗОК да реализира извънсъдебно съглашение и да не заплаща лихви и разходи по делата. Другата причина е „ н еистовото предпочитание да се харесате на хората, които стачкуват и да се борите за любовта на съсловието ".
„ Трябва да се върне дебатът би трябвало ли да има предели, несериозно е да се твърди, че предели има, тъй като няма електронна система ", разяснява Джафер. Според нея лимитите би трябвало да отпаднат.
Надяваме се това да стане още при идната бюджетна процедура, добави сътрудника й Хасан Адемов. Така счита и Калин Поповски от „ Обединени патриоти " – че в границите на идващите 2 месеца би трябвало да се изработят нови правила, тъй че да няма предели или най-малко да не се натрупват надлимитни действия.
 Болници не престават да желаят пари за PCR тест от пациенти, макар че се заплаща от НЗОК Болници не престават да желаят пари за PCR тест от пациенти, макар че се заплаща от НЗОК
Болници не престават да желаят от пациентите си да си платят за PCR тест за ковид, преди да ги одобряват, макар че проучването веч...
Допълнителните пари би трябвало да отидат за повишение на заплатите на работещите в лечебните заведения, прикани Нигяр Джафер. Това няма по какъв начин да стане, тъй като множеството от тях имат задължения и по закон постъпленията би трябвало да отиват предпочитано към кредиторите, отвърна обаче Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР