Парламентът отхвърли проекта за решение за въвеждане на компенсаторен механизъм

...
Парламентът отхвърли проекта за решение за въвеждане на компенсаторен механизъм
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС

Парламентът отхвърли плана за решение за въвеждане на обезщетителен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. "За " предлагането гласоподаваха 83 народни представители, други 83-ма бяха "против ", а 31 се въздържаха.

Искането за обезщетенията беше импортирано от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от. Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на 100 от разликата сред прогнозната пазарна цена, избрана в решение номер Ц-27 от 1 юли 2021 година на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ и средномесечната цена на "пазар ден напред " на платформата на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/. Предложението беше обезщетителният режим да влезе в действие от 1 декември 2021 година



По време на дебата от разясниха, че държавното управление се бави с оповестяване на помощта за небитовите консуматори. Те обърнаха внимание, че предприятията търпят загуби. "100 дни толеранс не значи, че не би трябвало нищо да вършиме ", сподели Александър Ненков.

Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната " сподели, че обезщетения ще има. "Нашето предложение е в унисон с предлагането на Добрев и Станков, само че с таван от 250 лева Това се дискутира в Министерския съвет ", сподели той.



Любомир Каримански от "Има подобен народ " също не се съгласи с тезата на опозицията, че спор по тематиката в Народното събрание не се е водил. Той сподели, че е имало и взаимно съвещание на две комисии - бюджетна и енергийна, поради високите цени на електрическа енергия.

От Движение за права и свободи също обявиха нужда за обезщетения за небитовите консуматори, като техни представители още веднъж показаха, че наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата е бил неточност. Станислав Анастасов от Движение за права и свободи сподели, че бизнесът желае не помощ, не благодеяние, а обезщетения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР