Парламентът няма капацитет да пренапише Конституцията - такава теза изказа

...
Парламентът няма капацитет да пренапише Конституцията - такава теза изказа
Коментари Харесай

Според бившия премиер Иван Костов парламентът няма капацитет да извърши конституционна реформа

Парламентът няма потенциал да пренапише Конституцията - такава теза изрече министър-председателят на България в интервала 1997 - 2001 година Иван Костов пред студенти в Софийския университет " Св. Климент Охридски " по време на обществена лекция на тематика " Рисковете пред България ", проведена от Студентско съдружие " Полити " и Студентскиат дипломатически клуб.

На питане от студент по право за това дали би трябвало да има конституционна промяна Костов отговори риторично: " Виждате ли готови народни представители, огромни имена, експерти по конституционно право и държавно устройство, които да се занимаят с пренаписването на новия публичен контракт? Нямат потенциал ". Според него Конституцията не може да се просто да се преработи като се вземе европейския образец, защото би трябвало да отразява националната специфичност и народопсихология. " Не може да вземеш непознат контракт и да го сключиш със личното си общество ", счита Костов.

По думите му " в случай че пък вземем да се съобразим с този материал и с тия, на които би трябвало да им се сменя чипа, рискуваме да създадем една ретроградна конституция, която няма да ни разреши да вървим напред. Конституцията би трябвало да носи вероятност и обръщение за някакво бъдеще, би трябвало да ни разреши да вървим напред. Боя се, че това един или двама души не могат да го видят. Затова Конституцията се прави от доста души и лишава доста време ", съобщи някогашния министър председател.

По мотив поръчката на политическите сили при измененията в Конституцията да бъде отстранена фигурата на основния прокурор, той съобщи, че това е несериозно. Костов разкритикува и концепцията съдиите сами да излъчват своите представители във Висшия правосъден съвет.

 Делян Пеевски: Вървим към унищожаване на поста Делян Пеевски: Вървим към унищожаване на поста " основен прокурор "

" Цялата власт изтича от народа, народът е Народното събрание. Как може една колегия да избира сама себе си - това е безконтролна власт. Народното събрание би трябвало да има квота в Висш съдебен съвет ", съобщи той. Костов бе изострен по повод и на сегашния състав на съвета: " Аз ги виждам по какъв начин заседават и ме е позор. Какво ще произведат, каква правосъдна власт ще олицетворят със своя избор на гилдията. Не са по никакъв начин лесни решеният свързани с конституцията ", заключи някогашния министър председател.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР