Парламентът на Перу вчера избра центристкия депутат Франсиско Сагасти за

...
Парламентът на Перу вчера избра центристкия депутат Франсиско Сагасти за
Коментари Харесай

Парламентът на Перу избра временен президент

Парламентът на Перу през вчерашния ден избра центристкия народен представител Франсиско Сагасти за краткотраен президент на страната, след седмица на политически безпорядък, провокиран от отстраняването от власт на президента Мартин Вискара и оставката на краткотрайния президент Мануел Перино, заяви AFP.Сагасти, 76-годишен дилетант в политиката, беше определен за ръководител на Народното събрание от депутатите и автоматизирано стана държавен глава, съгласно конституцията, тъй като Перу към този момент няма вицепрезидент, вследствие на друга политическа рецесия преди година.

Той беше единствен претендент и бе определен с 97 гласа от общо 130. Мандатът му ще продължи до 28 юли 2021 година, когато изтича този на отстранения от поста на 9 ноември Мартин Вискара, заяви БНР. " Ще създадем всичко допустимо да върнем вярата на хората и да им покажем, че могат да ни имат вяра ", посочи Сагасти в първото си изказване, съобщи AP.

Отстраняването от власт на известния президент Вискара, упрекнат от депутати във взимане на подкупи преди години и в несполучливи дейности за битка с пандемията от ковид, хвърли страната с 33-милионно население в следващата политическа рецесия. Председателят на Народното събрание Мануел Мерино, който зае мястото на Вискара, разгласи в неделя, че подава оставка. Той стори това ден след грубо потушаване на проява против премахване на Вискара, при което бяха убити двама протестиращи и стотина бяха ранени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР