Парламентът на Молдова прие декларация, в която осъжда непровокираната и

...
Парламентът на Молдова прие декларация, в която осъжда непровокираната и
Коментари Харесай

Парламентът на Молдова прие декларация, осъждаща войната на Русия в Украйна

Парламентът на Молдова одобри декларация, в която осъжда " непровокираната и неоправдана нападателна война " на Русия в Украйна, съобщи ТАСС.

Документът беше утвърден с гласовете на депутатите от ръководещата проевропейска " Партия за деяние и взаимност ", до момента в който проруската секта " Шор " бойкотира съвещанието. Блокът на комунистите и социалистите предложи да се изготви взаимна декларация, само че откакто получи отвод, неговите депутати също напуснаха съвещанието.

" Парламентът на Република Молдова признава, че Руската федерация от февруари 2014 година води противозаконна, непровокирана и неоправдана нападателна война против Украйна, която на 24 февруари 2022 година прерасна в пълномащабно навлизане на украинска територия ", се споделя в текста на документа, който беше прочетен от депутата Оазу Нантой.

В документа още веднъж се показва поддръжка за независимостта и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници. Депутатите декларират, че присъединението към Русия на Запорожка и Херсонска област, както и на така наречен ДНР и ЛНР, е нелегално. Молдова удостоверява готовността си да продължи да оказва филантропична и друга помощ на бежанците от Украйна и да улеснява преноса на артикули в страната. Освен това молдовските депутати показаха поддръжката си за проекта на украинския президент Володимир Зеленски за споразумяване на спора.

Депутатите от Блока на комунистите и социалистите упрекнаха ръководещата партия, че се намесва в спора, нарушава неутралитета и обслужва ползите на западните страни.

" Тази декларация е направена от манипулатори в Букурещ. С сходни изказвания Молдова се въвлича във въоръжен спор ", разяснява Владимир Воронин, народен представител и някогашен президент на Молдова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР