Парламентът на Косово успя да ратифицира късно в сряда споразумението

...
Парламентът на Косово успя да ратифицира късно в сряда споразумението
Коментари Харесай

Парламентът на Косово ратифицира границата с Черна гора въпреки атаки с газ в залата

Парламентът на Косово съумя да ратифицира късно в сряда съглашението за демаркация на границата с Черна гора макар гневната опозиция на опозиционното националистическо придвижване „ Самоопределение “, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано денем съвещанието бе прекратено 4 пъти, защото депутати на „ Самоопределение “ пускаха сълзотворен газ в залата в опит да провалят гласуването, заяви организация Франс прес. Полицията задържа 7 депутати от придвижването след обиски по отношение на газовите офанзиви.

Досега косовският парламент не успяваше да събере нужното болшинство от две трети - 80 от общо 120 гласа, за одобрение на подписаното през 2015 година съглашение, което е основно изискване на Европейски Съюз за въвеждане на безвизов режим за косовски жители.

„ Топката в този момент е в двора на Европейската комисия “, написа в Туитър президентът Хашим Тачи, изразявайки вяра за завършек на „ десетилетната изолираност “ на страната. Премиерът Рамуш Харадинай увери депутатите преди вота, че ратификацията не заплашва територията на Косово.

При гласуването късно в сряда „ за “ бяха 80 депутати, „ срещу “ - 11, а въздържали се нямаше. Това стана след обръщението на еврокомисаря по разширението Йоханес Хан и настоятелните апели на посланиците на Съединени американски щати и Германия, както и на представителката на Европейски Съюз в Косово Наталия Апостолова.

В хода на дебатите „ Самоопределение “, което разполага с 32-ма депутати, се разцепи и част от тях очевидно се огънаха под натиска и поддържаха ратификацията.
Движението бе изрично срещу съглашението за границата с аргумента, че то лишава Косово от 8000 хектара гори и планински пасища. Неговите депутати няколко пъти в предишното прибягваха до сълзотворен газ, с цел да попречат на гласувания по значими въпроси.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР