Парламентът на Китай одобри с почти пълно единодушие промените в

...
Парламентът на Китай одобри с почти пълно единодушие промените в
Коментари Харесай

По примера на Мао президентът на Китай отново става пожизнен

Парламентът на Китай утвърди с съвсем цялостно единогласие измененията в конституцията, с които се отстранява ограничаването върху броя управнически мандати за китайския президент, оповестяват международните осведомителни организации.

Промените значат, че актуалният президент Си Цзинпин ще може да остане на поста си, до момента в който е жив. Досега президентът имаше право най-много на два мандата с дълготрайност 5 години всеки.

От участвалите в гласуването близо 3000 китайски народни представители единствено двама са се оповестили " срещу ", а трима са се въздържали.

Миналия месец ръководещата Китайска комунистическа партия предложи смяната в конституцията, като утвърждението от страна на Народното събрание беше чиста условност.

Реформата поставя завършек на системата, наложена през 1982 година от тогавашния президент Дън Сяопин за да не се повтарят отсега нататък кръвопролитията по време на пожизнената тирания на Мао Цзедун и в частност Културната гражданска война в интервала 1966-1976 година

Преминаването към еднолично ръководство на Си Цзинпин ускорява опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното ръководство.

Си Цзинпин стана седмият президент на Китай през 2013 година Той също по този начин оглавява Централната военна комисия и е общоприет секретар на Китайската комунистическа партия. Приемането на конституционните промени значи, че всички тези постове в този момент нямат ограничавания в мандатността, отбелязва " Ройтерс ".

Китайската комунистическа партия целеустремено основава фетиш към личността на Си Цзинпин. Ликът му е на първа страница в държавните вестници, излъчва се с часове по малкия екран, стои на корицата на списания, на плакати, продавани по пазарите, на билбордовете и табели по тротоарите. Телевизията постоянно разказва Си Цзинпин като човек, обожаван от всички - от служащите в заводите и фермерите до галактическите инженери и бойците, които постоянно го приветстват по няколко минути.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР