Парламентът на Естония одобри закон за легализиране на еднополовите бракове,

...
Парламентът на Естония одобри закон за легализиране на еднополовите бракове,
Коментари Харесай

Естония легализира гей браковете

Парламентът на Естония утвърди закон за узаконяване на еднополовите бракове, което я прави първата централноевропейска страна, направила това, написа Ройтерс. Еднополовите бракове са законни в огромна част от Западна Европа, само че не и в централноевропейските страни, които в миналото са били под комунистическо ръководство, само че в този момент са членове на НАТО и значително на Европейски Съюз.

„ Сякаш страната най-сетне ме приема. Сега съм човек с права “, сподели Анели Лепамаа, 46-годишна, лесбийка. Законопроектът получи 55 гласа в 101-местния парламент от обединението от демократични и социалдемократически партии.

„ Моето обръщение (към Централна Европа) е, че борбата е сложна, само че бракът и любовта са нещо, което би трябвало да насърчавате “, сподели министър-председателят Кая Калас пред Ройтерс след гласуването.

„ Ние се развихме доста през тези 30 години, откогато се освободихме от (съветската) окупация. Ние сме равни измежду страни с идентична стойност “, добави тя.

Законът ще влезе в действие от 2024 година

През 2014 година Естония вкара цивилен съюз за гей-двойките, само че той не даде право на осиновяване и автоматизирано различаване на наставнически права, както при брак.

От руската окупация на Естония през 1944 година хомосексуалните връзки в страната са закононарушение - и биват декриминализирани едвам през 1992 година, една година след независимостта на страната от Съюз на съветските социалистически републики.

Само преди година Словения, също някогашна социалистическа република, също легализира еднополовите бракове.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР