Парламентът е в правото си да прави комисия и да

...
Парламентът е в правото си да прави комисия и да
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: ЕС ще ни храни, НАТО ще ни пази, вече не важи



Парламентът е в правото си да прави комисия и да прави изследване. Става въпрос да се ревизира по какъв начин е протекъл процеса на взимане на решение за избора на компания, която ще ни достави нов изтребител. Ние заварихме едно състояние на служебното държавно управление, с което трябваше да се съобразим. Това сподели вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния... към профила в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

По думите му служебното държавно управление е взело следното решение: „ Решихме вие да решите “. „ Приет е бил протокола, с който са прегледани офертите. Става въпрос за доста пари (1,5 милиарда лева) и българският поданик би трябвало да знае по какъв начин се харчат те. Разпоредил съм инспекторатът да откри дали всичко е изрядно, с цел да няма спекулации. Все още не е решено дали да е "Грипен ", посочи Каракачанов.

Той добави, че предлагането на комисията и решението на служебното държавно управление е, че отпада един от участниците (Ф-16) и остават още двама участници. „ Предстои да се видят какви писма са изпращани на компаниите. Хубаво е нещата да са ясни. Мен нищо не ме смущава, би трябвало да има повече бистрота “, безапелационен бе военният министър.

„ За да бъдем до дъно ясни с предлагането на работната група и решението на държавното управление не е решено кой аероплан да бъде платен. Следват нови договаряния и уточняване на съответните условия “.

Каракачанов призна, че преди да стартира инспекцията е имало клюки, има и един факт, който излага малко България. „ Решението на държавно управление, откакто е била утвърдена компания, е трябвало да се осведомят и трите страни участнички за това от страната ни, само че това не е станало. Това показва страната ни като несериозна и ни излага “, счита Каракачанов.

"Грипен " е нов аероплан, предложили са добра цена. Пилотите в Българските Военновъздушни сили желаят аероплан, с който ще летят в идващите 30 година Те също имат желания “, призна Красимир Каракачанов.

Министърът на защитата сподели, че не са се отказали от закупуването на многофункционален транспортен съд с изключение на самолетите. „ Ние не може и не би трябвало да разделяме въоръжението в другите типове войски. Ако искаш да създаваш съвременна войска би трябвало да модернизираш въоръжението си. То е от началото и средата на предишния век. Аз считам, че трите плана би трябвало да се движат дружно, само че за сметка на това да не са за 5 г, а да се разсрочат, с цел да заплаща данъкоплатецът по-малко. В процеса на превъоръжаване би трябвало доста съществено да участва българската промишленост. Тези 3,5 милиарда лв., за които приказват министър председателят е по-добре да се пренасочат към стопанската система на страната. Няма по какъв начин ние да си построим аероплан на този стадий, само че несъмнено ремонтът и поддръжката би трябвало да се прави в нашите предприятия. Ние ще би трябвало да се кооперираме с производител, само че има елементи, които можем да произведем “, обясни министърът.

„ Ние имаме потребност от войска. Не е вярна поговорката, че Европейски Съюз ще ни храни, а НАТО ще ни пази. Ние имаме своите отговорности към НАТО. Не може в последните две години да се провалят публичните поръчки за прехраната в армията. Не може обувките за военните да костват 200 лв.. Не може парите от продадените военни парцели да отиват в бюджета. Тази процедура от последните 20 година би трябвало да се приключи “, счита Каракачанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР