Парламентът е на път да зачертае с лека ръка бъдещето

...
Парламентът е на път да зачертае с лека ръка бъдещето
Коментари Харесай

Депутатуте отнемат възможности на важна професия

Парламентът е на път да зачертае с лека ръка бъдещето на цяла една специалност – на ландшафтните архитекти. С гласувани в четвъртък на първо четене промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ на хората с тази компетентност ще бъде отнета опцията да проектират. Тази дееспособност се лишава и на урбанистите, написа СЕГА.

Предложените промени в Закон за устройство на територията са получили голям брой негативни мнения, само че през лятото на предходната година, когато планът не е бил придвижен до зала. Вчера текстовете бяха гласувани на фона на доста бедна законодателна стратегия, водеща до предварително преустановяване на съвещания на Народното събрание. 

Според новите текстове право да упражняват проектантска активност ще имат единствено експертите от контролираните специалности " инженер в капиталовото планиране " и " проектант ". В претекстовете се изяснява, че има нарастналите условия към контролираните специалности. Специалност " Ландшафтна архитектура " също се учи наложително 5 години и завършващите получават магистърска степен, сходно на контролираните специалности, само че публично не е включена в листата им.

Промените взривиха форумите на архитектите, откакто се оказа, че доста от тях не подозират за гласуването на законопроекта. „ Вчера на 14.02 е признато на първо четене лишаване на проектантската дееспособност на урбанисти и ландшафтни архитекти. Искам да запитвам какво вършим аз и всичките ми сътрудници, които сме в края на следването? Защо ще би трябвало постоянно да подвластен от архитекти, които по този начин или другояче си имат задоволително правоспособности? Защо те ще ядат моя самун? Защо хора, които си нямат никаква визия за спецификата на ландшафтната архитектура, ще вземат решение вместо мен? “, написа в „ Туитър “ ландшафтен проектант. „ По каква логичност отпадат „ ландшафтни архитекти “, в случай, че имат обекти 3 и 4 категория градежи. Това е, меко казано, неуместно “, разяснява и участник в групата във „ Facebook “ Форум-ЗУТ. 

Силно заинтригуван от текстовете е бил и Съюзът на ландшафтните архитекти. Според него отнемането на проектантската дееспособност на тези експерти е голословно и озадачаващо. " Преди синхронизирането на образованието с европейските условия студентите от тази компетентност се дипломираха като инженери по озеленяване. Специалистите, обучавани в тази компетентност, се приготвят за присъединяване в капиталовия развой и по-точно за създаване на част " Паркоустройство и благоустройство ", се акцентира в позицията на ландшафтните архитекти. Оттам упорстват, в случай че Народно събрание одобри промените, специалността да стане контролирана. Архитекти импровизирано разясняват, че тази част от плановете всеобщо не се извършва и условията за озеленяване се нарушават. 

Приемането на противоречивите текстове докара до свада сред ръководителя на УС на Камарата на архитектите в България инж. Владимир Милков и един от вносителите на предлагането – депутатът Младен Шишков от ГЕРБ-СДС. Според Шишков няма проблем текстовете да се уточняват сред първо и второ четене, само че по този начин и не излиза наяве за какво въпреки всичко планът е придвижен при толкоз доста негативни мнения. 

От мнения на архитекти става ясна една от вероятните аргументи – с новите текстове се вършат следващи промени в реда, по който се издават строителни позволения по облекчена процедура, без одобрение на капиталов план. Това е възможно при категорично изброени типове градежи като постройки на допълващо застрояване, подпорни стени, басейни и така нататък, в това число и монтаж на фотоволтаици за лично ползване с мощ до 5 МВ.

За тези обекти вместо утвърден капиталов план законът до началото на 2023 година предвиждаше издаване на мнение, а при започване на 2023 година бе въведено ново разбиране – издаване на планово решение. С гласуваните в четвъртък в зала промени новите текстове, свързани с издаване на планово решение, единствено се систематизират по-добре и се планува уточняване на наличие на понятието с следващи промени в наредбата на Министерство на регионалното развитие за обсега и наличието на капиталовите планове. Шишков акцентира, че в тези текстове няма нищо ново, отвън по-добра систематичност, само че гилдиите кардинално не са съгласни с метода, по който е организиран редът при фотоволтаичните съоръжения.

Според Камарата на архитектите в България не е редно при фотоволтаичните системи с по-голяма мощ да няма капиталов план и облекченият ред би трябвало да остане единствено за по-ниските мощности. Негативно мнение е внесъл и Съюзът на строителните инженери. Оттам акцентират, че новите планови решения за облекчено издаване на позволение за градеж ще се приготвят съгласно плана от фиктивен тип експерти – инженер-конструктор. „ Такова разбиране в строителното законодателство не съществува “, пишат те. И оттова смятат за озадачаваща неналичието на проектант измежду експертите, изготвящи книжата за инсталациите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР