Парламентът е гласувал финансова рамка за покупката на нови самолети

...
Парламентът е гласувал финансова рамка за покупката на нови самолети
Коментари Харесай

Цена над 2 млрд. лева за изтребителите F-16 и неразумна, смята военният министър

Парламентът е дал своя вот финансова рамка за покупката на нови самолети от 1.8 милиарда лева В рамките на рационалното и преференциалното е отклоняване до 2 милиарда лева, сподели през днешния ден военният министър Красимир Каракачанов, представен от Би Ти Ви.

Изказването му беше във връзка известие от нощес, че американският конгрес е одобрил финансовата рамка от 1.6 милиарда $. По днешния курс на $ това е 2.9 милиарда лева

Сумата е за осем многоцелеви изтребителя F-16C/D Block 70/72, оборудвани с цялостен комплект въоръжение за поразяване на въздушни и наземни цели, всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. Каракачанов посочи, че посочената от конгреса сума е таван и ще се договаря за намаляването ѝ. Той даде образец със Словакия, за която Конгресът е дал своя вот за 2.8 милиарда, а договорката е финализирана при 1.8 милиарда.

Тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA), в който предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1.2 милиарда $. (2.09 милиарда долара). След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи ", се споделя още в известието, публикувано тази нощ от Агенцията за съдействие в защитата и сигурността на Съединени американски щати.

През април министър председателят Бойко Борисов съобщи, че България желае " най-ниска цена " и че всичко е въпрос на договаряния.
Решението на Конгреса е единствено стадий от договарянето на договорката. До две седмици държавното управление във Вашингтон ще даде на българската страна план на контракт, напомня БНР.

В известие Министерството на защитата отбелязва обстоятелството, че Конгресът на Съединени американски щати е взел в къси периоди решението за самолетите. От самолетната компания " Локхийд Мартин " прецизират, че " Преговорите за подписване на контракт сред държавните управления на България и Съединени американски щати не престават, а в известието на Конгреса е дадена оптималната обща цена. Така се дава опция за в допълнение разширение на програмата, без да се изисква наново утвърждение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на контракта, написа още в известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР