Парламентарните избори в Гърция ще се проведат на 21 май,

...
Парламентарните избори в Гърция ще се проведат на 21 май,
Коментари Харесай

Парламентарният вот в Гърция ще е на 21 май

Парламентарните избори в Гърция ще се проведат на 21 май , разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис при започване на днешното държавно съвещание, заяви АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция. Мицотакис сподели още, че в случай че се наложи да се произведат и нови избори след тези през май, то те ще са най-късно при започване на юли.

Мандатът на сегашния парламент изтича през юли, само че първичните настройки бяха датата да бъде изтеглена напролет, с цел да се избегне провеждането им в неуместния летен сезон. Вотът трябваше да е през април, само че след нещастието с железопътната злополука в прохода Темпе на 28 февруари, в която починаха 57 души , Мицотакис се ориентира към по-късна дата.

Според наблюдаващите евентуално задачата му е злополуката да не бъде единствена тематика в дневния ред на обществото, когато гласоподавателите отидат пред урните.

Първите изследвания на публичното мнение след злополуката демонстрираха спад в поддръжката за ръководещата Нова народна власт с три процентни пункта. Същевременно обаче тя въпреки всичко резервира преднина пред опозицията, която не съумя да притегли поддръжка след нещастието в Темпе. Последното изследване на социологическата организация Джи Пи О (GPO), показано по телевизия Стар предходната седмица, предвижда, че дясноцентристката Нова народна власт ще получи 35,6 % от гласовете против 30,7 % за лявата СИРИЗА, 10,8 % за лявоцентристкия ПАСОК, 7,7 за Гръцката комунистическа партия, 4 % за крайнодясното Гръцко решение и 3,7 % за партията МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис.

Вероятността за нови парламентарни избори скоро след майските се дължи на измененията в гръцката изборна система през последните години. Разликата сред двата вота ще бъде, че първите избори ще бъдат създадени по елементарната пропорционална изборна система, призната при ръководството на СИРИЗА през 2015 година, при които всяка партия получава толкоз места в Народното събрание, колкото подхождат съразмерно на изборния й резултат.

През 2020 година обаче болшинството на Нова народна власт върна остарялата пропорционална система с бонус, при която първата политическа мощ получава 50 спомагателни места за по-лесно сформиране на устойчиво болшинство. В Гърция обаче измененията в изборното законодателство влизат в действие не на първите, а на вторите избори след приемането им, с цел да се избегне конюнктурната смяна на разпоредбите от ръководещите в тяхна полз а. Затова Мицотакис има желание да провокира нови избори, в случай че на първите не успее да получи безусловно болшинство в Народното събрание.
Бонуси за Великден
Междувременно гърците ще получат
бонуси към пенсии и заплати за Великден. Гърците ще лимитират пътуванията за празниците заради повишаване на цената на бензина, съобщи БНР.
Един милион и 100 хиляди пенсионери получават в допълнение този месец от 200 до 300 евро
бонус, оповестяват от държавното управление. Добавката варира според от пенсията.

С нарастването на минималната работна заплата от април сумата съвсем изравнява междинната за страната, която е към 800 евро. Половината от работещите в страната, съгласно икономистите, ще получават сред 700 и 1000 евро брутно или 820 евро чисто.

Все още казусът е в неналичието на високоплатени работни позиции, съгласно синдикатите.

Гърците са обезпокоени от новото повишаване на цените на бензина. Ако се задържат тези темпове на повишаване за Великден, бензинът още веднъж ще се продава по 2 евро за литър, което ще се отрази върху туризма за празниците, притесняват се хотелиерите. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР