Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) и ДПС

...
Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) и ДПС
Коментари Харесай

Парламентът се готви да изпрати 100 бронирани машини БТР на Украйна

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи приготвят план на решение, с което България да изпрати за първи път бронирани машини на Украйна. Това разгласи депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в изявление за bTV.

Става дума за изпращането на бронетранспортьори (БТР) - високопроходими бойни машини. Мирчев изясни, че те ще бъдат взети от складовете на Министерство на вътрешните работи, а не от запасите на българската войска.

Очаква се приблизителната численост за доставката да бъде към 100 такива машини, само че Министерство на вътрешните работи ще направи първо оценка на наличността.

" Това са бронирани машини, които са били във вътрешни войски около възродителния развой. По някаква причина Министерство на вътрешните работи са решили да се запасят с тях, само че в никакъв случай не са били употребявани. Те са с отпаднала нужда ", сподели депутатът от ПП-ДБ.

Част от БТР-ите, които ще изпратим, обаче са механически неизправни. Според Мирчев това няма да е проблем за украинските сили, защото те са потвърдили, че " могат да вършат всичко с това, което получат ".

Евентуалното изпращане на тези оръжия ще бъде част от нов трети пакет военна помощ за Киев, като желанията на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи това да бъде осъществено бързо.

Новината идва, откакто предходната седмциа украинският президент Володимир Зеленски посети България по покана на премиера Николай Денков. В същия ден Народното събрание утвърди втори пакет военна помощ за Киев и одобри декларация в поддръжка на участието на страната в НАТО.

Кабинетът ще преразгледа предлагането на Съединени американски щати

Ивайло Мирчев изясни още, че във фокуса на депутатите ще бъде и предлагането на Вашингтон България да получи до 200 млн. $ за закупуването на нови оръжия. Сделката е била препоръчана на служебното държавно управление на Гълъб Донев през декември 2022 година, само че то по този начин и не я е договорила. Условието е било страната ни да даде на Украйна своите остарели руски оръжия, измежду които и ракети C-300.

Депутатът от ПП-ДБ сподели, че актуалният кабинет е подготвен да преразгледа концепцията, в случай че тя към момента важи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР