Парламентарни избори за пети път в рамките на по-малко от

...
Парламентарни избори за пети път в рамките на по-малко от
Коментари Харесай

Гледай Израел, мисли за България

Парламентарни избори за пети път в границите на по-малко от четири години – това следва на Израел, откакто актуалното съдружно държавно управление на страната заключи, че не може да оцелее. То загуби парламентарното си болшинство.

Новината идва след седмици на спекулации, че най-разнообразната коалиция в историята на израелската страна е на ръба на краха. Тя бе формирана от осем партии от целия политически набор, които се събраха след поредност от неубедителни избори. Каузата, към която партиите в обединението се сплотиха, бе да създадат невероятно някогашният министър председател на страната Бенямин Нетаняху да образува още веднъж свое държавно управление и да смъкват от властта най-дълго управлявалият водач на Израел.

Миналата седмица обаче обединението претърпя разтърсване и загуби значим избор, откакто член на дясната партия на сегашния министър председател Нафтали Бенет „ Ямина “ – Нир Орбах, напусна обединението. Депутатът подаде оставка, потвърждавайки, че държавното управление се е провалило в главната си задача - " да повдигне духа на израелците ". Орбах упрекна двамата арабски народни представители Мазен Ганаим (Раам) и Гайда Ринауи Зоаби (Мерец), че дърпат обединението „ в проблематични направления “ и „ я държат като пленник “.

След отдръпването на Нир Орбах членовете на обединението останаха 59, а това ги трансформира в малцинство в Народното събрание, състоящ се от 120 народни представители.

Решението Кнесетът да бъде разхлабен е изненадващо, написа BBC. Местната медия The Times of Israel цитира източници, съгласно които нито министръра на защитата, нито на вътрешните работи са били осведомени. Настоящият министър председател Бенет обаче дефинира хода си за разформироване на Народното събрание като " вярното решение ", което той взема в полза на сигурността на Израел.

Законопроектът за разформироване на Кнесета ще бъде гласуван идната седмица. Ако мине, се чака министър председателят Нафтали Бенет да направи път на външния министър Яир Лапид и той да стане краткотраен министър-председател до провеждането на избори и съставяне на нов кабинет.

Очаква се следващият предварителен избор да бъде плануван в края на месец октомври, като някогашният министър председател и сегашен опозиционен водач Бенямин Нетаняху също направи поръчка да се върне на поста си. Нетаняху, който сега е обвинен за корупция, дефинира разпада на обединението като " страхотна вест за милиони израелски жители ".

Резултатите от телевизионно допитване на израелския „ Канал 12 “, извършено предходната седмица, демонстрират, че блок, воден от Бенямин Нетаняху, ще завоюва най-вече места на нови парламентарни избори.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР