Парламентарната здравна комисия прие решение, с което задължи министърът на

...
Парламентарната здравна комисия прие решение, с което задължи министърът на
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Казусът Сърце и мозък може да предизвика нормативни промени

Парламентарната здравна комисия одобри решение, с което задължи министърът на опазването на здравето да й даде в 7-дневен период копие от цялата административна кореспонденция, подадена от МБАЛ „ Сърце и мозък “ за разрешаване осъществяването на нови медицински действия на адрес в обл. София, с. Казичене, р-н Панчарево, ул. „ Фармпарк “ и в болничното заведение в Плевен, в това число мнението на ИАМН и мненията на дирекциите на Министерство на здравеопазването. Решението беше взето след чуването на министър Асена Сербезова по проблема по искане на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Бившият здравен министър съобщи, че има осъществени редица престъпления при издаването на разрешението за нови действия на болничното заведение в Плевен, както и при решенията за предоставяне на позволения за градеж на болничното заведение в Казичене. По думите му е оказван напън върху чиновник на ИА „ Медицински контрол “ да даде позитивно мнение за градеж на новата болница.

„ Ще разпоредите ли вътрешна инспекция, както във връзка с процедурата, по този начин и по окомплектовката на документите за случая “, попита проф. Ангелов и добави, че парламентарната група на ГЕРБ ще сезира прокуратурата и Министерство на вътрешните работи по проблема и ще им даде данни за оказвания напън върху служителя на ИАМН.

„ По закон преценката за разрешаване на нови действия е в компетенцията на министъра на опазването на здравето, като се изисква сложна оценка на ИАМН, както и мнение от НЗОК. Административната кореспонденция е подадена от МБАЛ „ Сърце и мозък “ в Казичене и в Плевен. От ИАМН е осъществена сложна оценка през август 2021 година, допълнена през септември 2021 година, заради пропуск за непосочено равнище на кадиохирургията. Вследствие на оценката от ИАМН е отправено предложение до министъра на опазването на здравето за разрешаване на нови действия. Представено е и мнението на НЗОК за новите действия в Казичене, като от него излиза наяве, че тяхното закупуване ще бъде планувано във финансовите проекти на Здравната каса за 2024 година, а във връзка с новите действия в Плевен – в границите на до момента съществуващите финансови параметри на лечебното заведение “, сподели проф. Сербезова.

Тя посочи, че на 30 септември 2021 година е издадена заповед, с която се позволяват новите действия в МБАЛ „ Сърце и мозък “ в Плевен, само че до началото на мандата й не е било издадено позволение за адреса в Казичене, само че не е имало и заповед за отвод.

„ Поисках от ИАМН спомагателна информация за тези планувани размери в Казичене, в това число мнение за тяхната нужда и равнището на подготвеност. Изисках и спомагателна информация от НЗОК за подробни планове за плануваните средства. Отговорът от НЗОК е, че е невероятно е да даде както спомагателна информация по тематиката, по този начин и финансови планове, за дейностите, които към момента не са получили позволение, само че те ще бъдат планувани в бюджета за 2024 година Към момента няма и в допълнение мнение от ИАМН. Със сигурност мога да кажа, че към мен няма напън за такова решение “, сподели проф. Сербезова. Тя добави, че ще разпореди вътрешна инспекция, а отчетът от одита ще бъде предаден на депутатите.

Според депутата от „ Демократична България “ доктор Александър Симидчиев мнението на НЗОК е безпричинно, тъй като Касата няма право да прави бъдещи покупко-продажби в случай, че бюджетът й се гласоподава година за година.

Народният представител от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов пък съобщи, че сега се намират в обстановка, неспецифична за комисията. „ Призовавам тези, които имат документи за престъпления, да ги предадат на съответните органи. Това не са проблеми на здравната комисия. Комисията взема решение кардинални въпроси, а не следствени въпроси. Ако продължавате по същия метод, ще бъдете лишен от моето непретенциозно наличие “, съобщи той и получи поддръжка от депутата от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов.

„ И аз желаех да напомня каква е задачата на комисията. Ние атакуваме едни хора, а те не могат да се защитят. По конституция всеки български жител има право на стопанска самодейност. Ако тази процедура е извървяна по законовия ред, няма министър, който да откаже да й даде позволение, тъй като ще наруши конституцията. Естествено, че НЗОК може да предвижда. МФ има тригодишна рамкова прогноза и за бюджета на НЗОК. Касата може да закупи дейностите, които са нужни за района “, безапелационен беше доктор Адемов.

Здравният министър обаче акцентира, че стопанската самодейност е значима, само че би трябвало да се преглежда в подтекста на Националната здравна тактика и карта, тъй като опазването на здравето не трябва да е стока, пациентите да са клиенти, а лекарите – търговци.

„ Възможно е от този проблем да излезе нужда от промени в нормативната уредба, тъй че нито един министър след мен да не бъде поставян в тази обстановка. Смятам, че мястото на тази полемика е тъкмо в здравната комисия “, съобщи проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР