Парламентарната комисия по транспорта и съобщенията също даде зелена светлина

...
Парламентарната комисия по транспорта и съобщенията също даде зелена светлина
Коментари Харесай

Транспортната комисия прие на бюджета: Заявки за компенсации за общински транспорт, крайградси линии и таксиметрови шофьори |

Парламентарната комисия по превоза и известията също даде зелена светлина на проектобюджета за 2022 година с 13 гласа " за ",  6 " срещу " и 1 " въздържал се ".

След стремително разглеждане на проектозакона множеството от останалите парламентарни комисии също го гласоподаваха предходната седмица. Това се случи дни откакто предишния понеделник , а във вторник законопроектът бе импортиран в Народно събрание. В сряда стартира и разглеждането му в комисии. Очаква се до края на деня проектобюджетът да мине във всички комисии, а на следващия ден да влезе и в зала за първо четене. След това текстовете ще се върнат в комисии за редакции и второ четене. По-рано ръководителят на Народно събрание предвижда, че Народното събрание ще одобри Бюджет 2022 до 31 март. Това беше и обещанието на финансовия министър Асен Василев, който също така предвижда и актуализация през лятото.

Над 42 млн. лева са плануваните доходи приходи в бранша за 2022 година като се чака през идващите години те да се усилят и да доближат до над 44 млн. лева през 2024 година

Разходите в бранш " Транспорт " се чака да са над 751 млн. лева, от които 35 млн. лева за хонорари, 457 млн. лева за настоящи разноски и 247 млн. лева за финансови разноски. 

258 млн. лева са планувани за БДЖ. От тях 49 млн. лева са за финансови разноски, 196 млн. лева за дотацията за пътническите транспорти (11 млн. лева повече от първичното предложение) и 13 млн. лева за обезщетения за лицата, които употребяват понижение при пътешестване. 

418 млн. лева са отделени за Националната компания за железопътната конструкция, 89 млн. лева - за Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " (ремонти и рационализация на пристанищата) и още 99 млн. лева дотация за автомобилния превоз - ориентирани най-много към транспортните компании, обслужващи нерентабилни извънградски линии. 

Председателят на Конфедерацията на автобусните транспорти Магдалена Милтенова съобщи, че в дотациите за градските линии са незадоволителни поради увеличената цена на метана. По думите ѝ ще са нужни сред 100 и 115 млн. лева в допълнение. Милтенова съобщи, че съгласно проектозакона право на субсидия за нерентабилни линии имат единствено компаниите, които обслужват обитаеми места с под 500 души население, както и намиращи се на избрана надморска височина. Други крайградски линии, които вършат курсове сред общини с даже по-малко население, не се субсидират поради условието за надморска височина. Председателят на комисията Борислав Гуцанов пое ангажимент за редакции в тази тенденция сред първо и второ четене на закона.

Таксиметровите водачи настояха за понижаване на общинския налог за таксиметровите компании, с цел да не се допусне задлъжняване на бранша до края на 2022 година

От КНСБ пък желаеха промени в проектобюджета сред първо и второ четене за обезщетения за градския превоз в страната поради разноските за стерилизация и поскъпналата електрическа енергия.

Така с обещания за редакции завърши и първото разглеждане на проектобюджета в транспортната комисия. Бившият транспортен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Росен Желязков дефинира бюджета като проинфлационен и съобщи, че парламентарната му група няма да поддържа предложенията. Той обаче даде поръчка, че ще поддържат помощите за таксиметрови водачи и за междуградските линии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР