Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслуша председателя

...
Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслуша председателя
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Оставката ми няма общо с отнетия достъп до класифицирана информация


Парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията изслуша ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Целта да се ревизира успеваемостта на работа на Антикорупционната комисия. По-рано този месец Цацаров подаде оставка, а достъпът му до класифицирана информация беше лишен.

От ГЕРБ-СДС въпрос зададе Тома Биков. Той изиска да знае какви са претекстовете за неговото решение. Цацаров посочи, че, когато подал оставка е показал, че ще разгласи претекстовете, когато пристигна моментът да бъде изслушан.

„ В общественото пространство подаването на моята оставка беше обвързвано с отнетия допуск. В един миг взех решение, че безкрайните извършения с моето име и кой е отговорен за всички неудачии в тази страна, ми пристигнаха малко допълнително. Не мога да бъде упрекван за всичко, което някой не е направил, в това число и като някогашен основен прокурор. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един сътрудник сме отговорни, че над България има три мониторингови механизма, че сме отговорни за Шенген. Човек, който пред министър-председателя Бойко Борисов аз не съм чул никоя друга имитация с изключение на „ Да, господин министър председател “, приказваме съответно за Христо Иванов, упрекна мен за всички неудачии в тази страна “.
Снимка: Ладислав Цветков

Шефът на КПКОНПИ добави, че останал сюрпризиран от целите на сегашния министър председател Кирил Петков – оставки на основния прокурор Иван Гешев и неговата.

„ Всеки ден чета рецензии за моята отговорност. Ивайло Мирчев от „ Да, България “ упрекна мен и настоящия основен прокурор за всички неудачии в енергетиката – това ми пристигна допълнително. Ако аз съм една от аргументите корупцията на цъфти, аз депозирам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с рецензии – им давам опция да покажат какво могат. Основният ми претекст е, че човек има лимит на достолепие “, добави Цацаров.

Искрен Арабаджиев от „ Продължаваме промяната “ съобщи, че държавното управление е разочаровано от работата на държавния орган както под негово управление, по този начин и при предходното, само че желаят чуването да даде спомагателна информация за промени в комисията. Той попита по какъв начин се предизвикват обособените производства във връзка с спор на ползи, корупция и нелегално добито имущество. Председателят на КПКОНПИ отговори, че не е пристигнал, с цел да си приказват кой от кого е отчаян, а във връзка с въпроса, Цацаров изрази недоумение: „ Образуват се по този начин, както е разказано в закона “.

Депутатът репликира, че по публични данни за миналата година има 843 инспекции, 832 от тях по уведомления от прокуратурата и 11 поради открити несъответствия. Според него това приказва, че КПКОНПИ не е била доста дейна.
Снимка: Ладислав Цветков

„ Има 5800 дейни инспекции. Вие желаете съответни статистически данни, които аз в този момент няма по какъв начин да ви дам, би трябвало да отворя един преносим компютър и да приказвам. Цифрите, които посочвате не са точни, има някакво разминаване. Комисията не може да образува имотна инспекция, тя би трябвало да е известена от прокуратурата “, отговори Цацаров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР