Парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси не прие доклада

...
Парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси не прие доклада
Коментари Харесай

Правната комисия не прие доклада на Гешев за дейността на Бюрото по защита

Парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси не одобри отчета на основния прокурор Иван Гешев за активността на Бюрото по отбрана. На днешното съвещание на комисията участва основният прокурор, а народните представители насочиха въпросите си към него по информацията в отчета.

По думите на Иван Гешев числеността на Бюрото на база размера на работа е незначителна, като добави, че под една трета от чиновниците в него се занимават с защита на магистрати. Той изясни, че Бюрото се занимава с предварителна отбрана, защита, наблюдаване, психическа помощ, осведомително съдействие, аналитична активност, пренасяне на предпазени лица в друга страна и други действия.

Според него, в случай че Бюрото бъде върнато към Министерството на правораздаването, ще се увеличи рискът към предпазените очевидци и магистрати , ще се понижи потенциалът на чиновниците, като по отношение на структурата може да има и реваншистки дейности. Главният прокурор уточни, че все още Бюрото е най-добре квалифицираната работа за защита.

Главният прокурор сподели още, че регистрира като неточност, че не е било обяснено на обществото за какво и какви дейности са били осъществявани по застраховане на следствието от чиновници на Бюрото при акцията на прокуратурата в постройката на Президентството. Той добави, че се е наложило потреблението на няколко чиновници, защото " ненапълно " не е имал доверие в Министерство на вътрешните работи , както и да не се слага министерството в неловко състояние, тъй като чиновниците на ведомството са длъжни да рапортуват на своя министър. Гешев изясни, че разрешението за потребление на чиновници се прави от основния прокурор след стимулирано искане от наблюдаващия прокурор, само че не уточни какви са претекстовете.

На въпрос от депутат за какво са били разкрити 50 щатни бройки в Бюрото по отбрана, откакто охраняваните лица понижават , основният прокурор изясни, че би трябвало да има готови чиновници, в случай че се наложи в даден миг да се охраняват повече лица.

Главният прокурор сподели още, че някогашният чиновник на Министерство на вътрешните работи Андон Андонов, осъден за полицейското принуждение под колоните на Министерски съвет на 10 юли 2020 година, е почнал работа в Бюрото след направена инспекция и е отговарял на условията. Към оня миг наказването му още не е било влезнало в действие, имало е кадрова информация, само че в нея не е пишело за какво му е наложено наказване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР