Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси отхвърли поредния опит

...
Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси отхвърли поредния опит
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли поредния опит на `Възраждане` да отмени зеления сертификат |

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси отхвърли следващия опит на " Възраждане " да анулира зеления документ.

Този път партията на Костадин Костадинов опита да извърши главното си заричане с проекторешение за задължаване на здравния министър да анулира документа.

Очаквано предлагането не събра поддръжка и беше отхвърлено с 2 гласа " за ", 7 " срещу " и 3 " въздържал се " (ИТН и ДПС). 

Проекторешението, в което " Възраждане " упорстват Асена Сербезова да издаде заповед, с която да анулира зеления документ в страната, е импортирано в 31 януари - няколко седмици след и последвалия. В края на месеца - на 26 януари,, като предстоящо " Възраждане " бойкотираха условията. На 3 февруари ПГ на  " Възраждане " съумя да, а през днешния ден оповестиха и втори митинг и опит за.

На днешното съвещание на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев от Политическа партия отвърна настояването на " Възраждане " с аргумента, че по този начин би се нарушил конституционният принцип за разделяне на управляващите. Тази теза поддържа и Атанас Славов от Демократична България, който изясни, че такива промени могат да бъдат направени през Закона за здравето.

Вносителят на предлагането Петър Петров пък иронично означи, че могат да преформулират предлагането си като " план за решение за налагане на мораториум върху заповедта на здравния министър за въвеждане на зелен документ ". С това си изявление той напомни мораториума върху цените на тока, парното и водата за битовите консуматори, който бе гласуван от ръководещите по предложение на ГЕРБ-СДС.

Ива Митева от Има Такъв Народ съобщи, че всеки би трябвало да си знае пълномощията:

" Ако тръгнем да отменяме заповеди на министъра на опазването на здравето, то за следващ път ще бъдем смешни ", бе безапелационна тя и напомни, че същото предложение са имали и. 

Цветан Енчев от Движение за права и свободи означи, че " не може по неконституционен метод да се издават заповеди ".

Зам.-министърът на опазването на здравето доцент доктор Георги Йорданов съобщи, че единствената цел на зеления документ и въвеждането на останалите ограничения е ограничението на разпространяването на ковид. Той акцентира, че оферти за стягане или отхлабване на ограниченията се вършат от основния държавен контрольор.

Петров пък го упрекна, че си измива ръцете, а зам.-министърът го отвърна, цитирайки Закона за здравето - в частта за ролята на основния държавен контрольор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР