Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за

...
Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за
Коментари Харесай

ГЕРБ: Променяме Конституцията, за да разследваме приватизацията 


Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, с цел да отпадне отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията, заяви през днешния ден ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Той изясни, че юридическият екип на ръководещата партия е разискал всички правни благоприятни условия за изменение в Наказателния кодекс и конституцията, преди да се спрат на окончателния вид.

С измененията ще се изиска прибавяне на нова алинея към член 31 в конституцията с която да отпадне отминалостта за закононарушения при приватизацията в интервала 1992 – 2017 година Взели сме за начало 1992 поради първия приватизационен закон, изясни Кирилов за какво се прибавя интервалът. Според него към сегашния миг голямата част от общинската и държавната благосъстоятелност е приватизирана и са останали държавни сдружения, които са в забранителния лист за приватизация. Той не изключи в границите на дебата срокът да бъде оставен отворен.

В претекстовете си сме показали правни източници и теоретици, даже сме развили претекстове в теорията за абсолютността на наказванията, които са създадени от Кант и Хегел, които са учители на Маркс и Енгелс, сподели Кирилов. Според разбора, който е изработен от правния екип на ГЕРБ има образци за отпадане на отминалостта в доста други демократични страни. Бяха дадени образци с Канада, където „за тежки закононарушения незаконния деятел може да бъде упрекнат във всеки момент“, а в Норвегия има формирование, което проверява остарели случаи за за убийства и така нататък

За да бъде импортирано предлагането, са нужни подписите минимум на 60 народни представители. За да стане факт смяната „по бързата писта“ в Народното събрание, са нужни 180 гласа. Ако Българска социалистическа партия ни поддържа, се надяваме това да стане по бързата процедура, сподели Кирилов. Според ГЕРБ всички останали партии са заявявали, че ще поддържат сходно предложение. За да мине предлагането „по бавната писта“, са нужни две трети от гласовете на 240-те депутати (161). За нас ще е значим 161-ият „златен пръст“, сподели Кирилов. В ГЕРБ чакат Корнелия Нинова да не гласоподава „против“, тъй като другояче ще е в спор на ползи.

Депутатът Десислава Атанасова сподели, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която назова „този главен приватизатор“, попада в две заповеди на министъра на търговията и туризма за назначение в съвета на шефовете на държавни сдружения, които са приватизирани „Техноимпекс“ и „Техноимпортекспорт“. През 2005 тя има 7200 акции „Техноимпекс“, както е видно от декларацията и пред Сметната палата, сподели Атанасова. Нинова е заявила и 65 000 лева от продажби на акции в „Техноимпекс“.

От ГЕРБ загатват, че Корнелия Нинова е забъркана в корупционни покупко-продажби от няколко месеца, като през август я оповестиха за виновна и за строителството на хидровъзел „Цанков камък“.

Кирилов сподели още, че няма да се основава обособен орган с изключение на тези по конституция, който да проверява приватизацията. „Прокуратурата е преглеждала всички покупко-продажби, имаме доста новообразувани производства, които са прекъснати по отминалост. Ще има правна опция да се завършат разследвания“, сподели Кирилов. От думите му се разбра, че предстоящата нова инспекция на приватизацията няма да засегне делата, които са приключили с оправдателни присъди. Всеки, който разполага с данни, може да сезира прокуратурата, сподели още Кирилов, осведоми dnevnik.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР