Парламентарната група на БСП за България“ не подкрепя Бюджета на

...
Парламентарната група на БСП за България“ не подкрепя Бюджета на
Коментари Харесай

БСП настоява за преизчисляване на всички пенсии, увеличение на детските надбавки и парите за безработица

 Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ не поддържа Бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2021 година като цяло, тъй като той утвърждава несправедливостта в живота на елементарния българин “, съобщи от трибуната на Народното събрание депутатът от левицата Георги Гьоков при започване на дебата за бюджета на ДОО. 

" Хората са най-стратегическият запас на страната и за следващ път не са в центъра на политиките му и в него липсва визия и воля за решение на съществени проблеми на обществото ни “, разкритикува остро Гьоков.

Българска социалистическа партия аргументирано и обосновано упорства за финансиране на съответни политики - преизчисляване на пенсиите, което ще  коства 800 млн. лв., увеличение на обезщетение за развъждане на дете от 1 до 2 години, чиято стойност ще е 73 млн. лв. и за увеличение на компенсацията за безработица, като част от бюджета ще се равнява на 28 млн. лв..

" Това е изцяло допустимо, заслужено и ще даде опция за глътка въздух на българите – всички пенсионери, майки с деца, безработни “, безапелационен е социалистът.  

" Най-социалният “ бюджет на ГЕРБ в действителност няма да се окаже толкоз обществен, тъй като напълно скоро ще се наложи да го променим и тогава ще се види неговият неуспех “, разяснява националният представител от левицата Виолета Желева по време на дебата за бюджета на ДОО.

" Какво се предлага на пенсионерите – бонуси от 50 лева, само че единствено до март. Нали този бюджет е за цялата година? Къде ви е визията за пенсионерите? “, попита Желева ръководещите.

Тя напомни обещанията им, че защото всички деца били равни - по тази причина всички щели да получават по 40 лева помощи. 

" Всъщност се оказа, че няма да бъде по този начин и те бяха излъгани. В същото време, за поредна година замразявате компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години, за което доста пъти сме казвали, че е извънредно мизерно. Това ви е политиката към родителите “, продължи Виолета Желева. " Ние предлагаме това, което желаят майките – това обезщетение да бъде обвързано най-малко с минималната работна заплата “, добави тя.

По нейните думи добре, че е била рецесията, че ръководещите да се сетят да  усилят краткосрочните компенсации за безработица, най-малко с малко. 

" Но хората чакат, когато излязат на пазара на труда и са останали без приходи, да имат такива компенсации, че да заместват почтено приходите от труд. Затова предлагаме компенсацията да бъде най-малко 17,50 лева дневно., с цел да бъде то най-малко колкото е линията на беднотия “, съобщи депутатът от левица и добави: " Бюджет 2021 година е копие на Бюджет 2020 година, само че със повишени суми. Липсва главното – инструментариумът, с цел да има взор за бъдеще “, заключи Виолета Желева.

" Има един въпрос, който от 3 години стои, когато гледаме ДОО. Това е ролята на оптималния застрахователен приход. Вече 3 години той е 3000 лв.. Въпросът е – за какво не го променяме? “, този въпрос зададе зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев в дебата по бюджета на държавното публично обезпечаване. Той акцентира, че де факто богатите хора имат по-малка данъчна тежест.

" Българска социалистическа партия предлага нарастване от 3000 на 3900 лв. – това са почти 380 милиона лв. в Държавното публично обезпечаване “, подсети още той, като конкретизира, че това е метод, по който се усилва приносът в осигурителната система и хората, осигуряващи се с по-високи приходи, един ден ще имат по-високи пенсии.

" Бюджетът на Държавното публично обезпечаване би трябвало да залага правилата на обществената солидарна и обективна страна. За страдание, бюджетът, който ни се предлага за идната година предлага цялостен безпорядък и комплициране на целия пенсионно-осигурителен модел “. Такова мнение изрази националният представител от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ Надя Клисурска.

Та бе безапелационна, че ръководещите не вършат нищо във връзка с голямата ножица сред старите и новоотпуснатите пенсии. Клисурска обърна внимание, че в границите на повече от 10 години, заради това, че пенсиите не са били преизчислени, растежът на междинния застрахователен приход е повишен с 230%.

" За сметка на това увеличавате минималната и, забележете, оптималната пенсия. А какво вършиме за тези над 1,7 милиона български пенсионери, които в най-тежките месеци ще получават близки до минималната пенсия, само че техните пенсии няма да бъдат увеличени? “, попита ръководещите Клисурска.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР