Парламентарната антикорупционна комисия отхвърли всички опити на ДПС да въведе

...
Парламентарната антикорупционна комисия отхвърли всички опити на ДПС да въведе
Коментари Харесай

ДПС опита да спъне Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

Парламентарната антикорупционна комисия отхвърли всички опити на Движение за права и свободи да вкара правила за избор на ръководител на Комисията за противопоставяне на конституцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), с които да бъде осуетена кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков.

След излизането на ИТН от ръководещата коалиция предходната седмица, от Продължаваме промяната внесоха законопроект за противопоставяне на корупцията, който планува антикорупционна комисия с проверяващи инспектори, които да поемат следствието на към 60 типа закононарушения. В същото време министър председателят Кирил Петков разгласи, че вътрешният министър Бойко Рашков е номинацията на Политическа партия за нов ръководител на комисията. Шефският пост в КПКОНПИ беше овакантен след оставката на Сотир Цацаров и в този момент тя се управлява от заместника му Антон Славчев.



Опит да вкарат креативност в разпоредбите направиха от Движение за права и свободи, като желаеха претендентите да не са били част от някогашната Държавна сигурност, да не са на повече от 65 години (Рашков е на 67 г.), както и да показват уверение за психическа валидност. Предложенията не бяха признати, както и не беше възприета концепцията на Александър Несторов от придвижването, ръководителят на КПКОНПИ да се избира с 2/3 болшинство в Народното събрание.

В последна сметка народните представители одобриха, че номинации за ръководител на комисията да се внасят в 14-дневен период от приемането на разпоредбите в Народното събрание, като предложенията би трябвало да съдържат претекстове, а в 7-дневен период претендентите показват идея. След това ще бъдат изслушани в комисията, а най-после гласувани от депутатите в пленарната зала. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината гласове от присъстващите депутати. Ако нито един номиниран не събере такава поддръжка, тогава за определен се счита този, който е получил най-вече гласове.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР