Парите за здравеопазване са изключително малко. Нека не се говори,

...
Парите за здравеопазване са изключително малко. Нека не се говори,
Коментари Харесай

Проф. Радослав Гайдарски: Парите за здраве в България били малко и не се разходвали правилно

Парите за опазване на здравето са извънредно малко. Нека не се приказва, че доста пари наляхме, но те изчезват. Това разяснява проф. Радослав Гайдарски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Парите за опазване на здравето у нас ще бъдат увеличени с близо 500 млн. лв., само че проф. Гайдарски посочи, че на глава от популацията даже Македония, Албания и Босна и Херцеговина отделят повече средства за здраве.

Той акцентира, че финансирането на опазването на здравето ни е най-ниско по отношение на страните от Европейския съюз. По думите му болният въпрос е по какъв начин се разпределят парите. "Не се разходват вярно. Всеки шеф прави социална поръчка и може да закупи даден артикул на цената, която той успее да спазари. Такова нещо в света няма. Принципалът е министърът, той би трябвало да следи за разходването на тези пари ", изясни проф. Гайдарски.

"Как може един шеф да е милионер, а болничното заведение да е фалирана? ", запита гостът.

Проф. Гайдарски разяснява и предложенията на министър Кирил Ананиев за промяна в опазването на здравето. "Трябва да се измисли нещо друго. Това не е промяна. Трябва да се вкара жестока дисциплинираност. Всички държавни и общински лечебни заведения би трябвало да бъдат под подобаващ надзор ", изясни той и дефинира клинични пътеки "ужасни ". "Болното опазване на здравето се лекува. Най-основното е неприятната организация на опазването на здравето. Второ - зле финансираната система в България ", приключи медикът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР